Livrädd av S.J. Bolton

Om du är ovanligt sugen på något som bokstavligen sliter dina nerver i stycken (inklusive nagelbitning inpå benen och försumma hem och familj), så är Livrädd av S.J. Bolton något för dig. Boken är en fristående fortsättning på Nu ser du mig och du får åter igen möta den excentriska och emotionellt oförutseende Lacey Flint. Jag måste inleda med att säga att andra delen om Flint är än mer spännande än första delen var, vilket i sig inte säger något om du inte vet hur spännande Nu ser du mig var (vilket den, for the record, var).

På Cambrige universitet har det genom åren skett oförklarligt många självmord. Det ena mer spektakulärt än det andra. Lacey Flint placeras som under cover på ett elevhem på universitetsområdet och har som uppgift att rapportera allt som tycks frångå det normala. De enda som vet varför hon är där är psykologen Evi Oliver och Joesbury, som är hennes kontakt på Scottland Yard.

Stilmässigt så skriver Bolton med ett enkelt språk, rakt på sak och använder korta intensiva kapitel för att hålla tempo och bygga upp den ruggiga stämningen. På något sätt så lyckas Bolton hålla fart genom hela historien och till och med öka mot slutet, vilket gör att den blir just den där nervslitande och ”omöjlig-att-lägga-ifrån sig-boken”. Ska jag klaga på något så är det, precis som Helena även reagerade mot, mycket utseendefixering. Den ena kvinnan snyggare än den andra (och killarna med för all del, som tycks springa runt i bara överkroppar när som). Och att offren är modellsnygga är tydligen något sensationellt då snygga människor inte kan vara olyckliga och vanligtvis inte begår självmord(!). Hur som haver det må vara det enda jag kan klaga på.

Att historien i sig är tämligen osannolik; jag tror nog att att dikten faktiskt överträffar verkligheten när det kommer till spännande under cover-jobb och att Flint lyckas på mindre än två veckor rota fram mer än vad någon annan lyckats på femton år,  kan du liksom leva med då historien är så ruggigt spännande att du knappt mäktar med dina måsten (jobb, äta, sova, barn) och kan med det definieras såsom en extrem bladvändare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s