Det är mitten av 1700-talet. London växer snabbt som svar på den industriella revolutionen. Några få lever i rikedom, medan den stora massan får arbeta hårt för att få mat på borden. Bess som har fått ett utomäktenskapligt barn nödgas lämna bort det till Foundlingsjukhuset fram till den dagen hon skulle kunna försörja sig själv och sin lilla dotter Clara. Med detta hjärtskärande ögonblick inleds Hittebarnet av Stacey Halls.

Efter sex år har Bess skrapat ihop tillräckligt med besparingar för att kunna påbörja sitt nya liv med sin dotter. Väl tillbaka på barnhemmet får hon dock veta att Clara redan blivit hämtad dagen efter att hon kom till sjukhuset. Av någon som påstod sig vara Bess.

I en annan del av London håller sig en ung änka Alexandra tillsammans med sin dotter isolerad från omvärlden. Den enda gången de lämnar hemmet är under söndagens gudstjänst. Hennes nära vän läkaren från Foundlingsjukhuset övertygar dock henne att skaffa en barnflicka som ett steg för flickan att komma närmare omvärlden.

Du får följa historien ömsom genom Bess ögon och ömsom Alexandra. Samtidigt som vi kommer dem båda nära så är det en intressant skildring av 1700-talets London. Det är på vissa ställen skitigt och mörkt, medan i en annan del av staden kan man få se exotiska djur som väcker fascination bland söndagsflanörerna. Vi får ta del av den illaluktande fiskmarknaden, källarpubarna, men också de finare salongerna.

Jag blir engagerad, intresserad och nyfiken på hur det hela ska sluta. Min medkänsla väcks för såväl Bess som för Alexandra och författaren väver deras öden tillsammans. En fin och samtidigt spännande historia.

Författarporträtt: Ollie Grove
Bokomslag: Malin Hansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s