Vinterfolket av Jennifer McMahon

Vanligtvis brukar jag säga att det här med övernaturligt och spökerier är inte min kopp te. Men det kan vara dags att omvärdera detta påstående. Nog har jag under de senaste åren läst – och uppenbarligen svalt – såväl blodtörstande viraler (d.v.s. vampyrer av den inte så sockersöta sorten), klärvoajans som spöken. Ett uns av skeptism kvarstår dock då jag kräver att dessa inslag inte ska ta över själva berättelsen. Nog sagt om detta. Jag har läst ytterligare en bok med övernaturliga inslag: Vinterfolket av Jennifer McMahon och jag ska villigt erkänna att jag slukade den med hull och hår och boken var tämligen svår att lägga ifrån sig. Otroligt befriande då jag haft en lässvacka (igen) och i stort sett använt all lästid till att streama syndigt många serier.

Under hela 1900-talet och fram till idag har det, i den lilla byn West Hall i Vermont, försvunnit folk och rykten och sagor har florerat – ”håll dig borta från skogen” var något som de flesta barn i byn växte upp med. 1908 fann man Sara Harrison Shea brutalt mördad och detta bara några månader efter att hennes och maken Martins älskade dotter Gertie tragist dött.

Ett drygt sekel senare bor 19-åriga Ruthie i Saras hus tillsammans med sin mor och lillasyster Fawn. En morgon är mamman spårlöst försvunnen och medan Ruthie söker genom huset efter spår finner hon Saras dagbok gömd under golvet i moderns sovrum. En mycket tragisk historia rullas upp som inkluderar både ett näst intill sjukligt symbiotiskt förhållande mellan Sara och Gertie, svart magi och nattsvart sorg. Som en perfekt kuliss till hela historien har vi det isolerade huset med knarrande golv, flertalet hemliga gömställen och en (faktiskt!) läskig garderob och lägg därtill en mörk skog, snötäckt mark och isande vindar och de märkliga klipporna Devil’s Hand. Så småningom träder också Katherine in i historien som också hon är mitt i en stor sorg och saknad. De tre kvinnornas öden vävs samman på ett spöklikt sätt och du börjar tvivla på vad som är verkligt och inte. Sara tog en gång ett ödesdigert beslut, som kom att påverka alla dessa kvinnor.

Det är kusligt. Det är lättläst. Du kan omöjligt lägga boken ifrån dig och ja det är både vackert, tragiskt och spännande. Det är en spökhistoria, men den handlar också om sorg, en bit kvinnohistoria och moderns gränslösa kärlek till sitt barn.

2 reaktioner till “Vinterfolket av Jennifer McMahon

  1. Åh vad jag blir ännu mer sugen på denna nu… men JAG HAR JU INTE BOKEN OCH KAN VERKLIGEN INTE KÖPA FLER JUST NU….. 😦 väntar på pocketen….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s