När kejsaren var gudomlig av Julie Otsuka

När jag lästa Julie Otsukas Vi kom över havet tyckte jag att det var oerhört effektfullt att använda en kollektiv anonymiserad (vi) berättarröst och i hennes (egentliga debutroman) När kejsaren är gudomlig, så är berättarrösten mer personifierad men fortfarande anonym (kvinnan, flickan, pojken e.t.c.). Effekten är liknande (men i mitt tycke mer slående och effektfullt i Vi kom över havet) – du får ta del av en kollektiv del av historien på ett sätt som visar att flera bär samma eller liknande historia. Den förstnämnda boken handlar om 1920-talets postoderbrudar, som reste över havet från Japan till USA och denna handlar om hur amerikaner med japanskt ursprung deporterades till interneringsläger under andra världskriget (efter att Pearl Habour attackerats).

Otsuka skildrar en splittrad familj där fadern redan sedan tidigare blivit hämtad och skickad till ett läger någonstans i landet. Boken tar sin början då kvinnan ser information om att alla med japanska rötter måste packa samman sina saker och göra sig beredda på att flytta. Du får därefter följa den långa resan till interneringslägret i Utah, tiden där och hur det var att återvända till sitt hem.

Det är en del av historien som vi i Sverige vet väldigt lite om, vilket gör det hela mycket intressant att läsa (om än hemskt och fruktansvärt). Extra effektfullt blev det för mig då jag precis slutfört Arons bok, som handlar om livet i Warszawas getto. Samma tid, men ett världshav emellan.

Jag gillar verkligen Otsukas avskalade och distanserade språk och hur hon genom berättarperspektiven förmedlar en historia om många snarare än om någon. Det är också intressant att se att trots att böckerna bygger på verkliga händelser så är de tidlösa. Tyvärr ligger då och nu inte så långt ifrån varandra som vi kunde önska.

Kulturkollo har haft När kejsaren var gudomlig som cirkelbok – jag hann aldrig läsa den till dess, men det är intressant att läsa alla kloka tankar om boken så här i efterhand.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s