Till alla oss som är vi med Gardell

Jonas Gardells Torka aldrig tårar utan handskar ruskar om, rör runt och vi vaknar till. Alla blir på ett eller annat sätt påverkade av hans historia. De senaste dagarna har jag haft många besökare på bloggen och antar jag att det är han som drar. Det är Gardell som berör.

Många är vi som har recenserat boken och vi tar alla upp det som gör Gardell så speciell. Han har en ton som gör att alla känner sig delaktiga i historien. Hans persongalleri visar bredden av hur vi människor är – alla är vi barn av livets förväntningar och han visar hur vi formas hårt i våra föräldrars, skolas, kompisars och samhällets ibland kantiga formar. Under resans gång far vi runt i livets flipperspel och vi blir alltmer kantstötta och naggade i själen. Ibland kan den ursprungliga formen knappt vara urskiljbar. Vi skapas av livet. Av dess hårdhet och dess kärlek. Livets leklera.

Gardell visar även oss hur vi kan slå oss fria från våra formar, hur vi själva kan fila bort kantigheterna, välja vilken sida som ska slå emot i väggen eller laga i med annan fogmassa. Du kan själv välja färg på livets leklera.

Många är vi som har ett ”vi” med Gardell. ”Gardell och jag”. När du ensam flippar runt i spelet och inte riktigt vet vem eller vad som slår. När du förlamas av ensamheten mitt i flersamheten. När du inte själv kan skönja alla dina kantstötningar eller varför de hamnade just där. Någonstans på vägen vände jag mig till litteraturen. Då fann jag Gardell. Jag läste. Jag grät. Jag skrattade. Och vi blev ”vi”. Sen tappade vi bort varandra under några år, men nu står han här igen och ger mig ”en rak höger direkt mot hjärtat.”

Få är ni författare som rör mig ända in i själen. Khaled Hosseini gjorde det ett par gånger. Cormac McCarthy har gjort det en gång. Djupt. Joyce Carol Oates gör det ofta. Och så har vi Gardell som bar iväg mitt tonsårsjag och visade att det var helt okej att vara kantstött och att det är inte kanterna som är jag, utan kärnan av massan.

Jag känner många som har ett ”vi” med Jonas Gardell. Senast läste jag Fiktiviteter-Helenas personliga inlägg. Finner ni fler så länka gärna i kommentarsfältet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s