I Dina händer var fulla av liv av Suad Ali får vi följa Nora före, under och efter flykten från Somalia till Sverige. Hon växer upp i Baidoa, studerar till lärare i Mogadishu och blir så småningom en framgångsrik gymnasielärare där. Hon gifter sig med sitt livs kärlek och får en dotter.

Oro sprider sig dock i landet och klankonflikterna och den politiska instabiliteten växer sig allt större. Ahmed, Noras make, är redaktör för en tidskrift som stämplas som revolutionär, vilket leder till att familjen måste fly landet. Noras far följer med på flykten, medan mamman och hennes syster stannar kvar.

Vi får följa den tragiska och traumatiska flykten där allt tycks handla om pengar snarare än människoliv. Nora och dottern hamnar till slut i Sandviken där Nora – en gång den bästa gymnasieläraren i Mogadishu – tvingas försörja sig genom att städa skolkorridorer.

Frågor som väcks i boken är vad som händer med en människa som tvingas lämna allt? Vad gör det med en människa att offra allt för att överleva? Hur förhåller man sig till dem som man tvingats lämna kvar? Hur förhåller man sig till landsmän i det nya landet? Och sin kultur?

Jag känner mycket för Nora genom läsningen. Jag tänker på allt hon behövt genomlida för att nå Sverige. Ett land som må hända inte har krig, men där familjen får möta fördomar och rasism. Vad gör det med en människa som inte får chans att utöva det yrke som hon är ämnad för? Jag funderar också en hel del på det och dem som man tvingas lämna kvar. Hur familjen i Somalia tror man lever i rikedom bara för att man når Europa och vilken skuld och emellanåt skam detta skapar hos Nora.

Det är en fin och intressant debut, men jag önskar att boken varit längre. Den är på 250 sidor, men historien hade mått bra om den fick ta något mer plats. Jag önskar att jag fått veta mer om alla de intressanta karaktärer som svindlar förbi. Det sker tämligen stora tidshopp i historien vilket omöjliggör att vi får hela bilden av Nora. Jag skulle också vilja veta mer om Nora. Om hennes äktenskap, om livet i Somalia och om hur det var att nå Sverige.

Författarporträtt: Kajsa Göransson
Bokomslag: Emma Graves

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s