När jag inte hade nåt av Ison Glasgow

Ison Glasgow är ena halvan av rapduon Ison och Fille och han har även varit programledare i Metropol och en av jurymedlemmarna i X Factor. Den 15 augusti 2012 höll han i ett sommarprat i Sommar i P1 där han öppenhjärtigt berättade om sin uppväxt i USA och på gatan i Stockholm. Klicka på här om du vill lyssna på programmet.

Nu har han berättat historien för journalisten Emil Arvidsson som har skrivit ner den i Glasgows bok När jag inte hade nåt (2014). Det är svårt att recensera en sådan här bok då den bygger på det muntligt berättade och är självbiografisk. Historien är såpass gripande att man faktiskt emellanåt önskar att den var något mer litterärt skriven istället för muntligt nedskriven. Jag vill emellanåt helt enkelt ha mer.

Femåriga Ison och hans mamma flyttar till Stockholm från New York 1986. Där bor hans pappa, rastafarimannen, som beskrevs som ”en mäktig man, en ”true rasta […] han hade en respektingivande närvaro som gjorde att jag kände mig verkligen som en prins” (Sommar, P1). Det blev dock inte som de tänkt sig och Ison och mamman fick klara sig själva på Stockholms gator.

Dagarna i Kungsträdgården var avslappnade. Det kändes nästan konstigt ibland. Som att alla bara satt och kollade på solen.
Stressen kom först när det började mörkna. Då lät orden omkring oss hårdare. Mammas svar på mina frågor blev kortare och hennes blick mer fokuserad. Som en boxare innan hon går upp i ringen. De flesta vi hängde med var glada till det yttre. Vi påstod att vi var här för att umgås och chilla, men den verkliga anledningen skalades fram under dagen. Vi satt här för att klara oss.
Framåt kvällen var det uppenbart att alla var på jakt efter något. Mat, pengar, sällskap eller bara en varmare filt.

Det här är Isons gripande berättelse om resan till Sverige (och en avstickare till Barbados där pappan kom ifrån). Det är en berättelse om hemlöshet i åttiotalets Välfärdssverige. Du får följa Isons resa från barndomens kringflackande till när han träffade musikkollegan Felipe ”Fille” Leiva Wenger och genombrottet för duon Ison & Fille. Men mest av allt är det en berättelse om kärleken mellan mor och son.

2 reaktioner till “När jag inte hade nåt av Ison Glasgow

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s