Som relativt nyinflyttad till Gnesta kan man tycka att det är illa nog att få en mindre lyckosam bild i den årliga skolkatalogen, men för Tilde blir det hela än värre när hon ser sin egen bild på ett nystartat och anonymt Instagramkonto med det subtila namnet Fula tjejer. Med denna tunga känsla klistrad på kroppen är det smärtsamt att gå genom skolans oändliga korridorer.

I samma klass som Tilde går Eleni och Jasmine. Eleni är den introverta och kloka ”plugghästen” och Jasmine är den populära tjejen som inte räds att säga vad hon tycker och tänker. Denna något udda trio kommer att förenas i jakten på vem det är som ligger bakom detta fruktansvärda konto. Berättarperspektiven varierar i varje kapitel mellan dessa tre tjejer, vilket gör att du får komma nära dem allihop.

Fula tjejer är skriven av Johanna Lindbäck, Lisa Bjärbo och Sara Ohlsson – d.v.s. av tre av Sveriges främsta ungdomsboksförfattare. Fula tjejer är den första delen i en trilogi och kommer att följas av Jobbiga tjejer och Svaga tjejer.

Kanske ni minns de upplopp som skedde i Göteborg för några år sedan. Det föranleddes av ett sådant här konto. Det som sker på Tilde, Eleni och Jasmines skola är alltså tyvärr inget unikt. Kränkningar via sociala medier blir allt vanligare och något antagligen alla skolor idag har att arbeta med.

Den oro som detta konto skapar sprider sig långsamt bland tjejerna på skolan. Tanken på att vem som helst kan hamna där gör att tjejerna börjar att anpassa sig. Ingen vill utmärka sig. Välj neutrala kläder, tänk hela tiden på hur du står och går och vad du gör för miner. Som att högstadietiden inte är en smärtsam tid ändå. Sakta med säkert börjar det dock också väckas kampvilja hos dem, vilket gör att fler än trion så småningom förenar sig till grävandet efter den skyldige.

Jag tillhör inte den direkta målgruppen (12-15 år), men sveps ändå med i den spirande girl-power-känslan och romanen skildrar såväl vänskap, kärlek som skolans värld på ett trovärdigt sätt. Jag hoppas att detta blir en bok som många elever får läsa i såväl mellan- som högstadium. Den är aktuell och viktig i dessa tider av snabba osorterade tankar i diverse digitala arenor.

Illustration på författarna: Stina Wirsén
Bokomslag: Vendela & Valentin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s