Strax efter lunch idag (kl 12.30) tillkännages det vilken bok som blir Årets bok 2020. Av de tolv nominerade böckerna (se nedan) har jag läst fem, vilket är en tämligen hög siffra jämfört med tidigare år. Tyvärr ser jag nu att jag inte kommit mig för att skriva om någon av de här fem böckerna, trots att jag räknar i alla fall två av dem som favoriter.

Ett par gånger tidigare har vi på Kulturkollo spekulerat och ja, det ser tämligen gott ut för undertecknad. 2018 gissade jag på (eller rättare sagt önskade) 1793, vilket det också blev. 2019 hade jag i alla fall Silvervägen på min ”shortlist” även om jag trodde att det skulle bli en annan bok (och önskade en tredje). När Årets bok skulle tillkännages på Bokmässan (i sedvanlig ordning med bubbel och glamour*) höll jag en extra tumme för Järtecken av Christoffer Carlsson. Besvikelsen när den inte ens kom i topp tre!

Vem tror jag vinner i år? Det är alltid lite lurigt att spekulera kring Årets bok då det är en öppen och allmän röstning som gäller. Det handlar alltså om den bok som lyckas få flest röster och inget annat.

De nominerade till Årets Bok 2020 är:

 • Brevvännerna, Eli Åhman Owetz (Harper Collins)
 • Där kräftorna sjunger, Delia Owens (Forum)
 • Bergens stjärnor, Jojo Moyes (Printz)
 • Jamåhonleva, Anders Roslund (Albert Bonniers förlag)
 • Mitt liv som råtta, Joyce Carol Oates (Harper Collins)
 • I oxögat, Ida Andersen (Polaris)
 • Ödesmark, Stina Jackson (Albert Bonniers förlag)
 • Jägarinnan, Kate Quinn (Harper Collins)
 • Terapeuten, Helene Flood (Polaris)
 • Nästa!, Nina Lykke (Wahlström & Widstrand)
 • Tistelhonung, Sara Paborn (Albert Bonniers förlag)
 • Skuggjägaren, Camilla Grebe (Wahlström & Widstrand)

Av de nominerade har jag läst I oxögat av Ida Andersen, Ödesmark av Stina Jackson, Nästa! av Nina Lykke, Terapeuten av Helene Flood och Skuggjägaren av Camilla Grebe. Jag gillar dem alla. Med det sagt så är det ett par som sticker ut lite extra.

Jag tycker att Ödesmark, som då är Stina Jacksons svåra uppföljare på succén Silvervägen, var än bättre än hennes debut. Tätare, mörkare och än mer klaustrofobisk. Den andra boken som ligger mig extra varmt om hjärtat är I oxögat, som jag önskar än fler skulle läsa. Eller rättare sagt lyssna på. Inläsningen är fantastisk. Genom födslar och död, kärlek och trolldom tar vi del av Eskil och Sissels fina kärlekshistoria – om ett liv, ett glasbruk och en tid.

Vem tror jag vinner då? Där kräftorna sjunger av Delia Owens är omtalad och cirkulerar fortfarande runt i diverse forum. Åsikterna verkar dock väldigt splittrade. Jag har, som sagt, inte läst den så jag vet ännu inte i vilket läger jag kommer hamna. Jag tror att Årets bok 2020 blir Ödesmark av Stina Jackson.

Vilken bok tror du vinner? Vilken bok hoppas du på?

* Betyder i detta sammanhang: bubbel i glas och inte plastglas, snittar och guldiga ballonger.

2 reaktioner till “Snart dags för Årets bok 2020

 1. Jag tänker att Där kräftorna sjunger kommer att vinna av de skäl du anger. Det är också den enda bok av de nominerade som jag läst. Den är riktigt bra på sitt sätt. En modern folksaga på gott och ont. Personerna är inte så mångdimensionella om jag säger så. Men en väl berättad saga, som ligger rätt i tiden, har sin oemotståndliga kraft.
  Tänker att jag vill/bör läsa Stina Jacksons böcker och I oxögat väntar redan i bokhyllan och i mp3 – spelaren. Men det finns så mycket lockande böcker som kommer hela tiden…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s