Medan mörkret faller av Anna Lihammer

Återupptäckten av två tusen kranier – i ett förråd vid Uppsala universitet – i mitten på 1990-talet, gav Ana Lihammer idén om att skriva en kriminalhistoria, som utspelar sig i den tid och miljö där man samlat in dessa kvarlevor, d.v.s. under 1930-talets Sverige. Medan mörker faller är Lihammers skönlitterära debut och den utnämndes till Årets bästa deckardebut 2014 av Svenska Deckarakademin.

Lihammer beskriver ett 1930-tal då mörker faller över Europa. I Tyskland tar nazisterna makten och i Sverige förs diskussioner om rashygien, det råder en allmänt mörk syn på psykiska sjukdomar och en steriliseringslag införs (och försvinner inte förrän 1976) där syftet är att rensa ut psykisk svaghet (kontroll av asociala och folkhälsoskäl). Med detta och Karolinska institutet, Anatomiska institutionen och Rasbioloigska institutet som fond berättar Lihammar sin historia om mord.

I källaren till Anatomiska institutionen i Uppsala hittas en död man i ett likkar. Det visar sig vara en framstående akademiker inom rasbiologin. Poliskommissarien Carl Hell och polissyster Maria Gustavsson skickas till Uppsala universitet för att utreda mordet. Många ifrågasätter Hells val av poliskollega och Lihammer visar på så vis också tidens kvinnosyn. Gustavsson förväntas hålla tyst, göra vad hon blir tillsagd och inget annat. Det står snart klart för de båda poliserna att spåren leder in i samhällets finrum och allt fler döda kroppar dyker upp efterhand. Går det att koppla samman morden med dåtidens rasbiologer? Eller med de intellektuella som flytt Berlin vid krigets utbrott? Eller kanske går svaren att finna i arkiven över alla de tvångssteriliserade kvinnorna?

Lihammers kriminalhistoria och karaktärer är uppdiktade, men det historiska skeendet – bokens kulisser – är verkliga och vävs skickligt samman till en spännande helhet. Det är en komplex tid på många sätt och du får möte en högst tvivelaktig människosyn, kvinnosyn och skillnader mellan de olika samhällsklasserna. Kriminalhistorien i sig kanske inte är så nyskapande, men Lihammers sätt att väva in dåtidens tidsanda är mycket skickligt gjort. I dagarna kom en fristående fortsättning: Än skyddar natten och ja, den vill jag också läsa.

Andra som läst: Fiktiviteter, Litteraturmagazinet, Enligt O,  Och dagarna går, The Book Pond och Lottens bokblogg

4 reaktioner till “Medan mörkret faller av Anna Lihammer

  1. Jag visste inte att det kommer en till del, den ska jag nog läsa. Medan mörkret faller tyckte jag bra om, historiska deckare är inte alltid mina favoriter men den här var bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s