Jag flyr, springer nerför trapporna fast det inte finns någon som skulle kunna jaga mig.
Det finns faktiskt ingen. Alla är döda.
Mamma är död. Pappa är död. Min lillebror Ludvig är död. Och förmodligen alla andra också.

en sekund i tagetSom läsare kastas du direkt in i handlingen i Sofia Nordins En sekund i taget. Alla är döda. Alla utan Hedvig. Hela familjen, hela staden, hela världen har dött i en mystisk febersjukdom. Hedvig flyr ut på gatorna där det ligger fler döda människor och hon fortsätter ut ur staden. Hon stannar till vid en friluftsaffär och packar allt hon kan tänkas behöva för att klara sig själv.

Hedvig kommer så småningom fram till en undervisningsgård (4H?) där det finns kor, hästar och får. Hon beslutar sig för att stanna och försöker bygga upp något slag av tillvaro igen och hon får lära sig att ta hand om gården och alla djuren. Samtidigt är hon mitt i en outgrundlig sorg och i den förvirrande skräck som vilar i insikten att vara ensam kvar. Detta vågar hon dock inte tänka på. Det är alldeles för mycket att klara av. Lättare är det att lära sig mjölka kor och hugga ved.

Nordins dystopiska historia är en vardagsnära och lugn historia. Med vardagsnära menar jag hur realistisk den känns. Den känns sannolik och känslorna som Hedvig visar är som alla de känslor du kan känna. Det handlar inte om plötsliga naturkatastrofer eller invaderande utomjordingar, utan om den som blir ensam kvar efter en pandemi. Det finns alltså inget yttre hot kvar i Hedvigs värld förutom hennes egna inre rädslor.

Jag valde att lyssna på Disa Östrands inläsning av boken och den har varit alldeles lagom att ha i bilen på väg till och från jobbet och för att slå på läsläge en stund på lunchen. En sekund i taget är första delen i en trilogi och del två heter Spring så fort du kan (som antagligen blir lyssnad på inom kort) och del tre (som redan finns i pappersform) släpps som ljudbok i april: Som om jag vore fantastisk.

Författarporträtt: Sara Moritz

2 reaktioner till “En sekund i taget av Sofia Nordin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s