Tidlösa favoriter

Det finns böcker som stannar kvar. Böcker som du har svårt att klippa navelsträngen ifrån. Du kanske inte alltid minns vad de handlade om men känslan av dem stannar kvar. Här följer en lista över mina favoriter – utan inbördes ordning.

***

Adichie, Chimamanda Ngozi: Det där som nästan kväver dig, Albert Bonnier Förlag (2011)

”Att ha en novellsamling av Chimamanda Ngozi Adichie på sängbordet är utöver det vanliga då novellerna visar prov på samma starka språk som i tidigare böcker av författaren.” Läs mer här.

Adichie, Chimamanda Ngozi: En halv gul sol, Albert Bonnier Förlag (2007)

Det stora internationella genomslaget fick Adichie med En halv gul sol, i vilken hon fick hela världen att minnas Biafrakriget som utspelade sig mellan 1967-70. ”Vackert skriven och till brädden fylld med liv, En halv gul sol är en enastående roman.”  (Joyce Carol Oates) Läs mer här.

13040875_O_3Anyuru, Johannes: En storm kom från Paradiset, Norstedts (2012)

Med en vemodig eftersmak har jag svårt att släppa taget om En storm kom från paradiset av Johannes Anyuru. Förundrad över hur han bemästrar språket in i minsta detalj och hur han lägger fram scener som gör mig andlös. Hur han med språkets finess får mig att häpna och förfasas och samtidigt totalt hänföras av      detta verktyg. Läs mer här.

Brontë, Emily: Svindlande höjder, Albert Bonnier Förlag (2002)

Kärlekshistorien mellan den föräldralöse Heathcliff och hans fostersyster Catherine. Det är dunkla kalla stenhus, en dimhöljd trolsk hed, tragedi, kärlek och fylld av mystik och symbolism.                                                                                                          

Brun, Jonas: Skuggland, Albert Bonnier Förlag (2012)

”Det är en barndomsskildring utan sentimentalitet eller offerkänsla, […] Brun skriver med ett intensivt och fängslande språk, som slukar läsaren. Annorlunda och suggestiv.” Läs mer här.
::::

Cleeve, Chris: Little Bee, Brombergs (2012)

”Även vi läsare är passiva bisittare då vi kan slå igen boken och glömma det vi läst. Men historien är svår att blunda inför. Den är tragisk, blodig och omänsklig på alla de vis. Men den kommer även att förmedla värme, kärlek och medmänsklighet.” Läs mer här.

Frey, James: Tusen små bitar, Gilla böcker (2012)

”Jag vaknar till dånet av en flygplansmotor och känslan av något varmt som rinner nerför hakan. Jag lyfter handen och känner på ansiktet. Mina fyra framtänder är borta, jag har ett hål i kunden, min näsa är knäckt och ögongen nästan igensvullna.” En gripande berättelse om drog- och alkholmissbruk och som inkluderar en tandläkarscen du sent kommer att glömma.

tatuh_bildGardell, Jonas: Torka aldrig tårar utan handskar: Kärleken, Sjukdomen, Döden, Norstedts (2012-13)

”När jag kom till sista punkten på första sidan så kom jag på mig själv att jag hållit andan från första stavelsen. Med en klump i halsen och en i magen förstod jag att detta är en bok som kommer att göra ont både psykiskt och fysiskt. En bok som kommer att slå en rak höger direkt mot hjärtat.” Hela trilogin platsar naturligtvis här. Läs mer här, här och här (länkas inom kort).

Harding, Paul: Tiden, Ekholm & Tegebjer (2012)

Urmakaren George ligger för döden. Medan livet sakta rinner ur honom får vi ta del av minnen från hans barndom – av hans epileptiske far som lämnade fru och barn och hans alltmer dementa och prästvigde (lägg även till psykiskt instabil) farfar.”Slutet är oundkomligt. Vägen dit är vemodig, vacker och tragisk på en och samma gång.” Läs mer här.

Hosseini, Khaled: Flyga drake, Wahlström & Widstrand (2004)

”En underbar bok … Det här är en av de oförglömliga historier som stannar kvar hos en i flera år. Alla livets och litteraturens stora teman utgör stomme i denna fantastiska roman: kärlek, heder, skuld, fruktan, försoning … Det är så starkt att allt jag läser under en period efteråt känns tråkigt.” (Isabell Allende)

Keret, Etgar: Åtta procent av ingenting, Bastion (2009)

”Knivskarp. Humoristisk. Överraskande. Mycket tänkvärda små och intensiva samtidsberättelser från Israel.” Läs mer här.

:::

Khemiri Hassen, Jonas: Ett öga rött, Norstedts (2003)

En historia om Halim och hans sökande efter sitt jag – en historia som både är sorglig och fylld av glädje. Uppfriskande och provocerande språk.

:

Marquez Garcia, Gabriel: Hundra år av ensamhet, Wahlström & Widstrand (1980)

En fantastisk historia i vilken du får följa byn Macondo och dess invånares öden under hundra år – hundra år av ensamhet. ”fantasi och realism smäter samman till en sagolik verklighet”.
::::

McCarthy, Cormac: Vägen, Albert Bonnier förlag (2006)

Favoriternas favorit! ”Jag frös. Jag hungrade. Och jag grät. Floder. Vägen handlar om en apokalyptisk framtid där himlen är för evigt grå, eldarna härjar landskapet och människan visar sin sämsta sida. Men också sin bästa.[…] Det är svart. Det är tungt. Det är vemod. Men också kärlek. Det är glädje. Det är stundom hoppfullt. En bok som rör dig ända in i själen.” Läs mer här.

Oates Carol, Joyce: Blonde, Albert Bonnier Förlag (2002)

”I det avtagande sepiafärgade ljuset kom Döden susande nerför boulevarden. Döden kom som i en tecknad barnfilm farande på en tung budcykel. Den osvikliga döden.” Så inleds Oates fantastiska och tragiska roman om Marilyn Monroes fantastiska och tragiska liv.

Oates Carol, Joyce: Dödgrävarens dotter, Albert Bonnier Förlag (2008)

Min första roman av Oates som kan kategoriseras som favoriternas favorit. En intensiv, fascinerande och fysiskt påtaglig berättelse om Rebecka, vars familjen slås sönder p g a en till synes oundviklig tragedi. En historia som är djupt engagerande och det var svårt att lägga boken ifrån sig. En bok som känns i magen – både på gott och ont.

Oates Carol, Joyce: Älskade syster, Albert Bonnier Förlag (2009)

Älskade syster är en kaxig satir över ”the american dream” där föräldrarna utan att blinka exploaterar sina barn genom att proppa dem fulla med diverse mediciner/droger och tillväxt-hormoner, blonderar och sminkar upp sina fem- sexåringar och berövar dem både barndom, lekkamrater och skolgång.

Oates, Joyce Carol: Våld: en bok om kärlek, Albert Bonnier Förlag (2005)

“Du hette Bethel Maguire men alla kallade dig Bethie. Din barndom tog slut när du var tolv år gammal. Du skulle alltid tänka ’om’. Om inte mamma hade sagt ’nej’.”  […] Våld är en kort, intensiv och omskakande berättelse. Du håller andan boken igenom och kommer troligen att ge dig ärr i lässjälen. En käftsmäll som känns länge. Läs mer här.

Oksanen, Sofi: Utrensningen, Albert Bonnier Förlag (2010)

Utrensningen handlar om den gamla kvinnan Aliide och den unga Zara, vars öden flätas samman i en gripande historia. Den är fylld av skuld, skam, hemligheter och skriven på ett vackert språk där du kan ana både återhållsam raseri och livsglädje. 

Roberts David, Gregory: Shantaram, Brombergs (2008)

En tegelsten som skildrar en ovanlig miljö – den undre världen i Bombay. ”Shantaram är ett niohundra sidor långt läsäventyr och en varm och innerlig kärleksförklaring till staden Bombay och dess människor. Det är en rå och hård värld Roberts beskriver, men det är en värld där kärleken, lojaliteten och vänskapen alltid står i centrum.” 

Smith, Patti: Just Kids, Brombergs (2010)

Patti Smiths självbiografiska historia ”Just Kids börjar som en kärlekshistoria och slutar som en sorgesång. Berättelsen är en hyllning till staden New York under slutet av sextiotalet och under sjuttiotalet, den är en hyllning till dess rika och fattiga, dess skurkar och bråkmakare. Som en sann saga är den en bild av två unga konstnärers väg till berömmelse” (baksidestext)

Mississippi

Jordan, Hillary: MississippiHistoriska media (2012)

Mississippi är en fängslande debut om den amerikanska södern och dess rasmotsättningar mot slutet av andra världskriget. Det är en gripande historia om fanatism, rasism och ”traditionens förkrossande makt”. Läs mer här.

1857152689Morrison, Toni: Älskade, Bra böcker (1988)

En suggestiv dimma ligger över berättelsen om Sethe, hennes familj och deras mörka historia.Trots att Morrison förenar realism med magiska inslag upplevs historien som trovärdig och kryper därför in under skinnet på läsaren. Läs mer här.

Förr eller senare exploderar jagGreen, John: Förr eller senare exploderar jag,Bonnier Carlen (2013)

Trots att döden är så närvarande i boken så är detta en bok om kärlek och om livet och om allt det där mitt emellan. Det är en fantastisk, obeskrivligt fantastisk kärlekshistoria som John Green berättar i sin Förr eller senare exploderar jag (2013). Läs mer här.

atn1024_kaninhjarta_pocketLjungqvist, Christin: Kaninhjärta, Gilla böcker (2012)

Det är en mångfacetterad debut och Ljungqvist skriver med en stilistisk säkerhet som är fascinerande. Hennes meningar tycks emellanåt att växa och öka i tempo, vilket gör att flödet i texten blir ett helt äventyr i sig. Läs mer här.

Vi kom över havetOtsuka, Julie: Vi kom över havet, Albert Bonnier förlag (2012)

Boken är ett tidlöst och enastående litet mästerverk, som handlar om mellankrigstidens japanska postorderbrudar som reste från sitt hemland till Kalifornien. En mycket gripande historia som skvalpar kvar. Läs mer här.

Flynn, Gillian: Mörka platser, Modernista (2012)Xf3qASRvyMrxr00iRth4Sg

Detta är en av de bästa spänningsromaner jag läst på länge och jag fick oförtröttligt och aktivt leta efter varje lässekund som en småbarnsmor kan finna under en helg. Flynn skriver med både nerv och känsla – en språkbehandling ovanlig för genren. Sällan har jag blivit så glad för att gilla lika som alla andra. Läs mer här.

dumy_glasote_6525Walls, Jeanette: Glasslottet, Bazar förlag (2013)

Den här historian har allt. Den är full av värme och det är med kärlek författaren målar upp bilden av föräldrarna. Samtidigt som hon inte skyr något och kan vara väldigt rak och ärlig för att inte säga obarmhärtighet i sin framställning. Det är såväl en förfärlig historia och emellanåt alldeles underbar. Läs mer här.

Carol Rifka Brunts Låt vargarna kommaX-publishing (2013)hämta

Om June som står mitt i sorgen efter sin älskade morbrors död i aids. Om vänskap, syskonskap, systerskap, föräldraskap, liv och död.
Läs mer här.

9789174293616Jeanette Wintersons Varför vara lycklig när du kan vara normal?, Bonnier Pocket (2013)

I sin självbiografiska bok berättar Winterson, i spridda minnesbilder, om sin stundom tragiska barndom, som adoptivbarn till en religiöst fantastik och sadistisk mor och en frånvarande far.
Läs mer här.

Kanske-ar-det-allt_framsida_slutversion-for-webb-140805-209x300E. Lockharts Kanske är det allt du behöver veta, Lavender Lit (2014)

”Välkommen till den förträffliga familjen Sinclair. Ingen är kriminell. Ingen är missbrukare. Ingen är misslyckad. Alla i familjen Sinclair är atletiska, långa och attraktiva. Vi är stolta demokrater med en ärvd förmögenhet..” Det är familjekonflikter, hemligheter och sanningssökande. Det är pengar, sommarlov och kärlek. Det är en smart historia med en speciell stil.  
Läs mer här.

527_PressImage111Axelsson, Majgull: Jag heter inte Miriam, Storyside (2014)

Vi får följa Malika, en romsk kvinna, som antar namnet och identiteten av en judinna för att överleva i Ravensbrück där romer stod allra längst ner i rangordningen bland fångarna. Vi får också möta Miriam som under sin 85-årsdag säger de förbjudna orden till sin förvirrade familj: ”Jag heter inte Miriam”. Hur blev Malika Miriam? Hur överlevde hon Ravensbrück? En bok som stannar kvar och vägrar släppa taget. 

Sidan senast uppdaterad: 2015-02-19

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s