Favoriter 2015

atn1024_Jandy Nelson - Jag ger dig solen HI-RESJandy Nelsons Jag ger dig solen, Gilla böcker (2014)

Boken handlar om sorg, men också om kärlek, lika många delar syskonkärlek som syskonrivalitet och om hur konsten kan gömma hela livet.
Läs mer här.

13061658_O_4Bea Uusmas: Expeditionen – Min kärlekshistoria, Norstedts (2014)

Plötsligt finner jag mig själv lusläsa tabeller över vad de åt, hur kallt det var, noterar diarréer och smak på isbjörnskött. Jag är ingen fackboksläsare, men något gör att jag totalt sugs in i Bea Uusmas berättelse. 
Läs mer här.

Jennifer Clement: En bön för de stulna, Albert Bonnier förlag (2015)

En bön för de stulna är en oerhört smärtsam läsning. Det är med stor sorg jag tar mig igenom sidorna och de tragiska kvinnoödena stannar kvar och skaver. Detta liv! Dessa arma kvinnor! Clement har inte bara en viktig historia att dela med oss utan gör det med ett fantastiskt språk och ett talande bildspråk 
Läs mer här.

Omslag: Louise Bååth

Benjamin Alire Sáenz Livets outgrundliga mysterier, Gilla böcker (2015)

Tillsammans söker Aristolele och Dante svar på livets outgrundliga mysterier – om att stå med en fot i barndomen och en annan i gränslandet mot vuxenvärlden, om att söka sig själv, vänskap och om kärlek. Den handlar också om föräldraskap och om familjerelationer och om att växa upp i ett mexikansk-amerikanskt medelklasshem under 80-talet. Läs mer här.

Abbott - Om du vgar_0ca6744988bcc073754eaa4631506cf5Megan Abbot: Om du vågar, Bokfabriken (2015)

Om du vågar handlar om makt, vänskap och tonårig destruktivitet och Abbott skriver med ett språk som, likt coachens dragningskraft, suger dig in. Hon visar hur gränsen mellan fantasi och verklighet sakta suddas ut och hur hård verkligheten kan kännas för ett gäng tonåringar och vad som ruvar under lager av solpuder, glittriga ögonlock och pom poms. Läs mer här.

Vi-ar-alla-helt-utom-oss-plano-205x300Karen Joy Fowler: Vi är alla helt utom oss, Lavender Lit (2015)

Rosemarys älskade syster är försvunnen, brodern lever på flykt, hennes föräldrar flyttar från hus till hus, som att de försöker komma bort från ett förflutet. Själv har hon emellanåt svårt att förstå sin omgivning, och den henne. Systerns försvinnande har satt djupa spår hos hela familjen och allra mest hos Rosemary. Vad är det som har hänt? Läs mer här.

Lockhart, E: Den ökända historien om Frankie Landau-Banks, Lavender Lit (2015)

En stark kvinnlig huvudkaraktär, som är full med idéer och triggar min inre språknörd då hon ständigt leker med språket. Att den dessutom utspelar sig på en internatskola – en perfekt sceneri där tonåringarna kan få fritt spelrum och med mycket begränsad inblandning av vuxenvärlden – gör det hela än bättre. Läs mer här

https://litteraturkvalster.wordpress.com/2015/04/02/skymningsporten-av-jeanette-winterson/

.Winterson, Jeanette: Skymningsporten, Wahlström & Widstrand (2015)

Jeanette Winterson blandar i kortromanen magi med realism där kontrasterna mellan de magiska inslagen och de extremt hårda förhållanden i fängelsehålorna står hårt mot varandra . Winterson skildrar en mörk tid, ett angiverisamhälle och där de fängslade behandlas skrämmande omänskligt och kroppsstraff och tortyr ses som något högst naturligt. Läs mer här.

13068572_O_1Bergfeldt Carina: Sju dagar kvar att leva, Norstedts (2015)

Du får i Bergfeldts reportagebok möta Vaughn Ross, som i tio års tid suttit i en dödscell, fängelseprästen, fängelsedirektören som hatar dödsstraff men ändå valt att arbeta med det, offrens anhöriga och polismannen som lovat en anhörig att vara med när mannen som mördade hans bror dör av en giftinjektion. Omskakande. Läs mer här.

9781352_FyrenmlahvCMYK_10164Stedman, M.L.: Fyren mellan haven, Massolit (2014)

Det är en flerbottnad historia som Stedman berättar och karaktärerna är mångfacetterade  och trots sitt ödesdigra och felaktiga beslut – väcker stor empati hos läsaren. Vad händer med en människa som baserar hela sitt liv på en lögn? Vad händer med kärleken? Vad händer den dagen då verkligheten hinner ikapp denna lögn? Läs mer här.

atn1024_himlen-borjar-har-pocketNelson, Jandy: Himlen börjar här, Gilla böcker (2012)

Om det inte vore för den blygsamma detaljen att Jandy Nelsons Himlen börjar här är en biblioksbok så vore den sannolikt fulltejpad av post it:s, understrykningar och möjligen – ve och fasa – m ö j l i g e n även hundöronFör vilket spännande språk och vilken formuleringskonstnär! Läs mer här.

Vinterfolk_msag_6877McMahon, Jennifer: Vinterfolket, Bazar (2015)

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s