Favoriter 2013

d44ce078598e11e2904b22000a1f8c1d_7Morrison, Toni: De blåaste ögonen, Trevi (1994)

De blåaste ögonen är Morrisons debutroman och kom ut 1970. Genom de fyra årstiderna hoppar historien mellan bokens nutid och dåtid och du får bakgrundshistorien till den berättelse som först kommer till dig i inledningskapitlet; Varför flickan Precola väntade barn med sin egen far. Läs mer här.

13044187_O_1

Gardell, Jonas: Torka aldrig tårar utan handskar – sjukdomen, Norstedts (2013)

Om jag stämplade första romandelen som en rak höger mot hjärtat, hjärtskärande chockverkan, så kan andra delen främst liknas vid ett långsamt och känslomässigt krossverk, som att bevittna en katastrof i slow motion. Läs mer här.

13040875_O_3Anyuru, Johannes: En storm kom från Paradiset, Norstedts (2012)

Med en vemodig eftersmak har jag svårt att släppa taget om En storm kom från paradisetav Johannes Anyuru. Förundrad över hur han bemästrar språket in i minsta detalj och hur han lägger fram scener som gör mig andlös. Hur han med språkets finess får mig att häpna och förfasas och samtidigt totalt hänföras av detta verktyg. Läs mer här.

Oksanen, Sofi: Baby Jane, Bazar förlag (2008)9789170282393

Baby Jane är en kärlekshistoria, en tragedi, en upplysande och en politisk historia. Allt på en och samma gång. Läs mer här.

Omslagsbild: Nattens cirkusMorgenstern, Erin: Nattens cirkus, Norstedts (2012)

Välkommen till Le Cirque des Rêves! Cirkusen som tycks dyka upp ur tomma intet: ”Öppnar vid mörkrets inbrott. Stänger i gryningen”. Och lika plötsligt som den dök upp kommer den en dag att försvinna. Boken är en sällsam saga som förenar magi med realism. Läs mer här.

Mississippi

Jordan, Hillary: Mississippi, Historiska media (2012)

Mississippi är en fängslande debut om den amerikanska södern och dess rasmotsättningar mot slutet av andra världskriget. Det är en gripande historia om fanatism, rasism och ”traditionens förkrossande makt”. Läs mer här.

1857152689Morrison, Toni: Älskade, Bra böcker (1988)

En suggestiv dimma ligger över berättelsen om Sethe, hennes familj och deras mörka historia.Trots att Morrison förenar realism med magiska inslag upplevs historien som trovärdig och kryper därför in under skinnet på läsaren. Läs mer här.

Lahiri, Jhumpa: Den indiske tolken, Forum (2001)

Samligen består av nio noveller, nio vardagsberättelser i vilka hon visar en säregen förmåga att utgå ifrån till synes triviala situationer och berätta något högst väsentligt. Läs mer här.

Förr eller senare exploderar jagGreen, John: Förr eller senare exploderar jag, Bonnier Carlen (2013)
Trots att döden är så närvarande i boken så är detta en bok om kärlek och om livet och om allt det där mitt emellan. Det är en fantastisk, obeskrivligt fantastisk kärlekshistoria som John Green berättar i sin Förr eller senare exploderar jag (2013). Läs mer här.

KaninhjärtaLjungqvist, Christin: Kaninhjärta, Gilla böcker (2012)

Det är en mångfacetterad debut och Ljungqvist skriver med en stilistisk säkerhet som är fascinerande. Hennes meningar tycks emellanåt att växa och öka i tempo, vilket gör att flödet i texten blir ett helt äventyr i sig. Läs mer här.

Vi kom över havetOtsuka, Julie: Vi kom över havet, Albert Bonnier förlag (2012)

Boken är ett tidlöst och enastående litet mästerverk, som handlar om mellankrigstidens japanska postorderbrudar som reste från sitt hemland till Kalifornien. En mycket gripande historia som skvalpar kvar. Läs mer här.
atn1024_fagelbarnLjungqvist, Christin: Fågelbarn, Gilla böcker (2013)

Christin Ljungqvist har en särdeles förmåga att bygga upp en suggestiv stämning som sakta kryper sig på läsaren. Med en fantastisk finess för språket sänker Ljungqvist dig i mörker, ger dig en ordentlig gåshudsläsning och boken blir hisnande mot slutet. Läs mer här.

flynn_gone_girl_omslag_0Flynn, Gillian: Gone girl, Modernista (2013)

På ett mycket skickligt sätt vaggar författaren in läsaren i en falsk trygghet och när du minst anar rycks mattan undan och lojaliteten kommer på så vis att hela tiden pendla mellan de två huvudkaraktärerna. Läs mer här.

dumy_glasote_6525Walls, Jeanette: Glasslottet, Bazar förlag (2013)

Den här historian har allt. Den är full av värme och det är med kärlek författaren målar upp bilden av föräldrarna. Samtidigt som hon inte skyr något och kan vara väldigt rak och ärlig för att inte säga obarmhärtighet i sin framställning. Det är såväl en förfärlig historia och emellanåt alldeles underbar. Läs mer här.

Sidan senast uppdaterad: 2014-01-02

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s