Favoriter 2012

Adichie, Chimamanda Ngozi: Det där som nästan kväver dig, Albert Bonnier Förlag (2011)

”Att ha en novellsamling av Chimamanda Ngozi Adichie på sängbordet är utöver det vanliga då novellerna visar prov på samma starka språk som i tidigare böcker av författaren.” Läs mer här.

Adichie, Chimamanda Ngozi: En halv gul sol, Albert Bonnier Förlag (2007)

Det stora internationella genomslaget fick Adichie med En halv gul sol, i vilken hon fick hela världen att minnas Biafrakriget som utspelade sig mellan 1967-70. ”Vackert skriven och till brädden fylld med liv, En halv gul sol är en enastående roman.”  (Joyce Carol Oates) Läs mer här.                                                                                                            

Brun, Jonas: Skuggland, Albert Bonnier Förlag (2012)

”Det är en barndomsskildring utan sentimentalitet eller offerkänsla, […] Brun skriver med ett intensivt och fängslande språk, som slukar läsaren. Annorlunda och suggestiv.” Läs mer här.

Cleeve, Chris: Little Bee, Brombergs (2012)

”Även vi läsare är passiva bisittare då vi kan slå igen boken och glömma det vi läst. Men historien är svår att blunda inför. Den är tragisk, blodig och omänsklig på alla de vis. Men den kommer även att förmedla värme, kärlek och medmänsklighet.” Läs mer här.

Gardell, Jonas: Torka aldrig tårar utan handskar: 1 Kärleken, Norstedts (2012)

”När jag kom till sista punkten på första sidan så kom jag på mig själv att jag hållit andan från första stavelsen. Med en klump i halsen och en i magen förstod jag att detta är en bok som kommer att göra ont både psykiskt och fysiskt. En bok som kommer att slå en rak höger direkt mot hjärtat.” Läs här.

Harding, Paul: Tiden, Ekholm & Tegebjer (2012)

Urmakaren George ligger för döden. Medan livet sakta rinner ur honom får vi ta del av minnen från hans barndom – av hans epileptiske far som lämnade fru och barn och hans alltmer dementa och prästvigde (lägg även till psykiskt instabil) farfar.”Slutet är oundkomligt. Vägen dit är vemodig, vacker och tragisk på en och samma gång.” Läs mer här.

Keret, Etgar: Åtta procent av ingenting, Bastion (2009)

”Knivskarp. Humoristisk. Överraskande. Mycket tänkvärda små och intensiva samtidsberättelser från Israel.” Läs mer här.

Oates, Joyce Carol: Våld: en bok om kärlek, Albert Bonnier Förlag (2005)

“Du hette Bethel Maguire men alla kallade dig Bethie. Din barndom tog slut när du var tolv år gammal. Du skulle alltid tänka ’om’. Om inte mamma hade sagt ’nej’.”  […] Våld är en kort, intensiv och omskakande berättelse. Du håller andan boken igenom och kommer troligen att ge dig ärr i lässjälen. En käftsmäll som känns länge. Läs mer här.

Éléonore Mercier: Han bara slog och slog, Elisabeth Grate Bokförlag (2011)

Jag ber att ni lyssnar lite grann. Jag tror inte jag kommer att överleva det här. Min man har aldrig kallat mig vid mitt namn.  Under sjutton år skriver Mercier ner den första meningen i varje samtal som hon tar emot som telefonist på en kvinnojour. Otroligt gripande. Läs mer här.

Shriver, Lionel: Vi måste tala om Kevin, Ordfront Förlag (2007)

Vi måste prata om Kevin (2007) är en otroligt viktig och inte minst intressant bok. Lionel Shriver har skrivit en bitande satir över den amerikanska kulturen, där dödsskjutningar i skolor blir allt vanligare, och mot det medieintresse som dessa massmördare väcker. Läs mer här.

Flynn, Gillian: Mörka platser, Modernista (2012)Xf3qASRvyMrxr00iRth4Sg

Detta är en av de bästa spänningsromaner jag läst på länge och jag fick oförtröttligt och aktivt leta efter varje lässekund som en småbarnsmor kan finna under en helg. Flynn skriver med både nerv och känsla – en språkbehandling ovanlig för genren. Sällan har jag blivit så glad för att gilla lika som alla andra. Läs mer här.

9789100132651 (1)Hassen Khemiri, Jonas: Jag ringer mina bröder,  Albert Bonniers Förlag (2012)

En liten bok som ger ett stort avtryck. Det är inte en läsning som du packar ihop och lägger bakom dig. Den har en eftersmak som stannar kvar. Länge. Läs mer här.

9789137137209Barnes, Julian: Känslan av ett slut, Forum (2012)

En psykologisk thriller där tidsbegreppet får oss in på villovägar. Författaren, Julian Barnes, skriver på ett stilistiskt minimalistiskt  sätt och med en besynnerlig tilltagande känsla av krypande hemlighetsmakeri. Läs mer här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s