Favoriter 2011

Oates Carol, Joyce: Blonde, Albert Bonnier Förlag (2002)

”I det avtagande sepiafärgade ljuset kom Döden susande nerför boulevarden. Döden kom som i en tecknad barnfilm farande på en tung budcykel. Den osvikliga döden.” Så inleds Oates fantastiska och tragiska roman om Marilyn Monroes fantastiska och tragiska liv.

Oates Carol, Joyce: Dödgrävarens dotter, Albert Bonnier Förlag (2008)

Min första roman av Oates som kan kategoriseras som favoriternas favorit. En intensiv, fascinerande och fysiskt påtaglig berättelse om Rebecka, vars familjen slås sönder p g a en till synes oundviklig tragedi. En historia som är djupt engagerande och det var svårt att lägga boken ifrån sig. En bok som känns i magen – både på gott och ont.

Oates Carol, Joyce: Älskade syster, Albert Bonnier Förlag (2009)

Älskade syster är en kaxig satir över ”the american dream” där föräldrarna utan att blinka exploaterar sina barn genom att proppa dem fulla med diverse mediciner/droger och tillväxt-hormoner, blonderar och sminkar upp sina fem- sexåringar och berövar dem både barndom, lekkamrater och skolgång.

Oksanen, Sofi: Utrensningen, Albert Bonnier Förlag (2010)

Utrensningen handlar om den gamla kvinnan Aliide och den unga Zara, vars öden flätas samman i en gripande historia. Den är fylld av skuld, skam, hemligheter och skriven på ett vackert språk där du kan ana både återhållsam raseri och livsglädje. 

Roberts David, Gregory: Shantaram, Brombergs (2008)

En tegelsten som skildrar en ovanlig miljö – den undre världen i Bombay. ”Shantaram är ett niohundra sidor långt läsäventyr och en varm och innerlig kärleksförklaring till staden Bombay och dess människor. Det är en rå och hård värld Roberts beskriver, men det är en värld där kärleken, lojaliteten och vänskapen alltid står i centrum.” 

Smith, Patti: Just Kids, Brombergs (2010)

Patti Smiths självbiografiska historia ”Just Kids börjar som en kärlekshistoria och slutar som en sorgesång. Berättelsen är en hyllning till staden New York under slutet av sextiotalet och under sjuttiotalet, den är en hyllning till dess rika och fattiga, dess skurkar och bråkmakare. Som en sann saga är den en bild av två unga konstnärers väg till berömmelse” (baksidestext)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s