Undrar banne mig om jag inte har funnit en ny favorit bland svenska författare i genren spänningsromaner. Jag har tidigare i år läst Råttkungen av Pascal Engman och nu även den tredje romanen i serien om Vanessa Frank: Änkorna.

En polis hittas mördad på Gärdet och inte långt därifrån ännu ett offer – en ung kvinna. Vanessa Frank kopplas in på fallet och det dröjer inte länge innan det det visar sig att hon har en personlig koppling till fallet. Det hela växer också i takt med att fler trådar vävs in i denna komplexa historia och allt verkar visa på ett kommande terrorattack.

Vi får också följa några terrorister och vi får således ta del av deras liv och erfarenheter samt hur de verkar för att få fler anhängare. Terrornätverken blir allt bättre på att operera i det fördolda, men här får vi en liten skymt av hur det kan gå till.

Det är ett ofantligt driv i historien och man läser i en rasande fart. Att dessa böcker skulle passa sig för filmformat är det nog ingen som säger emot. Änkorna är handlingsdriven, har korta kapitel och olika lager av spänning. Det är inte alls samma våldsfrosseri som i Keplers böcker. Pascal Engman berör också aktuella samhällsfrågor, vilket tillför något extra. I Råttkungen handlade det om s.k. incels och i denna handlar det om IS, om återvändare från Syrien och om fanatism och terrorism.

Det finns ett grus i dojan när jag läser. Visserligen är böckerna helt fristående, men man saknar en del av bakgrunden till varför karaktärerna resonerar som de gör samt att man saknar lite av den röda tråden mellan dem. Jag får helt enkelt se till att snart läsa den första delen i serien, så jag får hela bilden av Vanessa Frank.

Författarporträtt: Alexander Donka
Bokomslag: Elina Grandin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s