Midnattsbiblioteket är tredje boken av Matt Haig som jag läst under 2020. Det är något med hur författaren använder fiktionen samtidigt som vi får stanna kvar i verkligheten som tilltalar mig. Något overkligt sker, mitt i verkligheten och ändå håller sig författaren inom ”reasonable doubt” och jag får fly omvärlden för en stund. Med andra ord: en lagom dos av fantasi för en pandemiskadad själ.

Nora Seeds misslyckanden och sorger tycks ansamla sig till den grad att hon inte ser en annan utväg än att ta livet av sig. Hon hamnar dock då i Midnattsbiblioteket där de oändliga hyllorna är fyllda av ”tänk om-böcker” och handlar om Nora gjort andra val i livet – stora som små. Alla böcker representerar en parallell historia ett parallellt universum till det ”rotliv” som Nora levt.

Med hjälp av bibliotekarien – en gammal vän från barndomen – får Nora chans att utifrån de val hon ångrar i livet testa på hur livet tett sig om hon gjort andra val. Hur hade hennes liv blivit om hon läst till polarforskare? Hur hade hennes liv blivit om hon inte slutat i bandet? Slutat simma? Tackat ja till den där fikan? Såklart är också dessa liv fyllda av såväl lycka som besvikelser. Vilken väg är den rätta för att få ett lyckligt liv? I vilket liv kan hon tänka sig att välja livet före döden?

Matt Haig lyfter in filosofiska frågor på ett högst lättillgängligt sätt i sina böcker. I denna behandlar han bland annat hur vi tenderar att fokusera så hårt på vad som kunde varit istället för att leva i nuet. Vad hade hänt om… Jag tänker att vi alla har gruvat på liknande frågor, men sen kan det variera om vi låter oss definieras av detta grubbleri eller om vi kan skaka av oss det. Haig låter oss också fundera på vad som är lycka. Vad är framgång? Är lycka ett statiskt tillstånd eller något som kan variera över tid? Vad behöver vi saka på vägen för att nå lycka?

Jag gillar premissen om den kontrafaktiska historien som kan bli en realitet för Nora. För varje liv hon testar på lär hon sig något nytt om sig själv och insikten att besvikelsen tillhör livet blir allt mer tydlig. Är det möjligt att hitta ett liv utan sorger och besvikelser? Och jag gillar hur Matt Haig leder mig in i fantasins orimliga rimlighet och stänger ute omvärlden för en stund.

Nu har jag läst Historieläraren, Människorna och Midnattsbiblioteket av Matt Haig. Nu återstår Skäl att fortsätta leva, i vilken har berättar sin egen berättelse – om hur ångest och depression förändrar ens sätt att vara och tänka.

Författarporträtt: Bokförlaget Polaris
Bokomslag: Miroslav Sokcic

Läs också min text om Historieläraren på Kulturkollo.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s