Monique är inte på sin bästa plats i livet så att säga. Hennes man har lämnat henne och karriären som reporter går inte som hon tänkt sig. Så när Hollywoodstjärnan och tillika ikonen Evelyn Hugo begär just henne för att skriva ett reportage i tidningen blir hon precis som redaktören tämligen förbluffad. När hon väl möter den berömda och tillbakadragna Evelyn visar det sig att planerna är större än bara en artikel. Evelyn vill att Monique skriver hennes biografi.

Varför har Evelyn Hugo valt just henne? Ja, det får vi så småningom ett svar på i Evelyn Hugos sju äkta män av Taylor Jenkins Reid. Monique ser detta som sin chans att rädda sin karriär och går med på premissen att Evelyn Hugo ska berätta om hela sitt skandalomsusade liv fram till dess hon valde att lämna rampljuset på åttiotalet samt att publicera boken först efter hennes död.

Precis som titeln antyder har Evelyn Hugo äktat sju män och det är dessa män som ger kapitlen sina namn. Männen i sig är tämligen oviktiga och ointressanta utan det är Evelyn som gör hela historien. Vi får ta del av Evelyns väg till berömmelse, hennes omättliga ambition och de val som hon nödgats ta för att nå sina drömmars mål. Trots alla dessa män är det egentligen bara en person som Evelyn har älskat på riktigt – på djupet.

Halvkubanskan Evelyn föds i Hell´s Kitchen, gifter sig som ung som en utväg att komma från hemmet. Hon ändrar sitt kubanskklingande namn, bleker sitt hår och blir sinnebilden av den amerikanska drömkvinnan. Hon blir en annan och denna annan når Hollywood.

Det är långt mer intressant att läsa om detta liv och denna tid än vad jag från början trott. Hur var det att arbeta inom filmindustrin under dess glansdagar på femtiotalet? Hur var det att vara kvinna under denna tid och bransch? Vi får se hur Evelyn slår sig fram i en värld full av män och får använda all sin list för att nå toppen. Vi får också del av hur inskränkt dåtiden var och hur det var att leva som bisexuell. Evelyns liv är fylld av prövningar och förluster men samtidigt otaliga framgångar.

Karaktärerna är komplexa, nyanserade och oerhört intressanta. Det är ett fåtal personer som stannar i Evelyns närhet genom livet, men när Monique kommer till henne är alla sedan länge borta. Livet. Livet där du trycker undan dina rötter för att lyckas i en vit värld, livet där du trycker undan kärleken för att bli accepterad i en hård branch och livet som ensam kvar när alla andra går bort. Historien blev helt klart mer mångfacetterad och djupare än vad jag förväntat mig. Sorglig men ändå så fantastisk.

Författarporträtt: Scott Witter
Bokomslag: Lars Sundh

3 reaktioner till “Evelyn Hugos sju äkta män av Taylor Jenkins Reid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s