Men oj vilken käftsmäll som Min mörka Vanessa av Kate Elizabeth Russell visade sig att vara. Jag lyssnade på Russells debutroman och den drog snart in mig i mörkret och jag kunde inte sluta. Den väcker så många tankar och känslor.

Romanen handlar om Vanessa som lever ett tämligen vanligt liv. Mitt under Metoo-rörelsen 2017 läser hon i tidningen om en lärare som har förgripit sig på sina elever. En av flickorna har trätt fram och berättat om sina upplevelser. Läraren visar sig vara Jacob Strane – samma lärare som Vanessa haft ett förhållande med som ung. Strane tar kontakt med Vanessa och Vanessa slungas obarmhärtigt tillbaka till sin egen skoltid på internatskolan. Vanessa står inför ett till synes omöjligt val: förbli tyst och fortsätta leva i tron att förhållandet med Strane var frivilligt och att han är hennes livs stora kärlek eller att tvingas omdefiniera sig själv och sitt förflutna. Är det möjligt att mannen hon älskade som tonåring – och som bedyrade sin kärlek till henne – kan vara något helt annat än vad hon alltid har trott?

Russell låter oss läsare att utforska den psykologiska dynamiken i förhållandet mellan en tonåring och hennes karismatiska och manipulativa lärare. Samtidigt får vi följa den vuxna Vanessa vars hela värld plötsligt verkar rämna och hon tvingas att ifrågasätta sig själv, sina tankar och sitt förflutna. Det är smärtsamt att läsa hur Vanessa förnekar sin historia in i det längsta för såväl henne själv som inför andra. Det är en mörk läsning, som inte lämnar någon oberörd.

Det är ett tag sedan jag läste den, men det är en bok som förföljer mig och jag kan inte sluta att tänka på den. Min mörka Vanessa väcker frågor kring samtycke, förövare och offer och skildrar på ett trovärdigt sätt grooming. Att följa den vuxna Vanessas uppvaknande är smärtsamt. Riktigt smärtsamt.

Romanen är visserligen fiktion, men författaren som har arbetet med romanen i över 20 år inspirerades av sina egna upplevelser som tonåring. Russell skriver själv på sin hemsida: ”I believe novels can help create space for readers to unpack and talk about sensitive or difficult topics. My greatest wish is that My Dark Vanessa will spark conversation about the complexity of coercion, trauma, and victimhood, because while these stories can feel all too familiar, victims are not a monolith and there is no universal experience of sexual violence.”

Författarporträtt: Elena Seibert
Bokomslag: Miroslav Sokcic

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s