Även i de mest idylliska villakvarter kan de mörkaste hemligheterna ruva. Villakvarteren i det fiktiva Köpinge har fått namn efter Astrid Lindgrenkaraktärer, men inte ens detta tilltag kan helt dölja de konflikter som spirar i trädgårdarna. Mattias Edvardssons Goda grannar – En roman om ett brott börjar visserligen i ett brott eller rättare sagt i en olycka där Bianca blir påkörd av en av grannarna. Idyllen rämnar! Förtvivla dock icke nu om du inte gärna läser deckare, ty boken är snarare en relationsroman än en deckare.

Mikael och Bianca är nyinflyttade och har sökt sig från Stockholm till den skånska myllan. I det lilla kvarteret bor redan Jaqueline och hennes son Fabian, pensionärsparet Gun-Britt och Åke samt den något udda Ola som numera bor ensam i villan. Mikael och Bianca hinner knappt flytta in innan första grannen står i trädgården och så fortsätter det. Ingen vill störa med alla är där hela tiden.

Med olyckan i centrum får vi läsa om såväl tiden före som efter. Genom dessa ögonblicksbilder så förstår vi allt mer av de knasiga, söndriga och fascinerande relationerna personerna emellan. Berättarrösterna växlar mellan Mikael, Jacqueline och Fabian och författaren är tämligen skicklig på att beskriva samma händelseförlopp ur olika perspektiv. Mörkret sänker sig alltmer över villakvarteret i Köpinge. Vad är det egentligen som sker bakom de stängda dörrarna? Och vem ser vem? Hur väl känner du dina grannar?

Edvardsson har ett ordentligt driv i historien och du kommer snart in i ”bara-ett-kapitel-till-känslan” och den är särdeles svår att lägga ifrån sig. Jag gillar också hur du så småningom kommer under karaktärernas yta och de blir mer komplexa än vad du från början trott. Du får möta våld i nära relationer, alkoholism, skolsvårigheter, utanförskap och om hur tristessen kan vara en drivande kraft. Är det något som jag vill gnöla på så är det månne upplösningen som jag hade förutsett. Men med det sagt är det främst en relationsroman och inte en deckare.

Författarporträtt: Gabriel Liljevall
Bokomslag: Niklas Lindblad

En reaktion till “Goda grannar av Mattias Edvardsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s