Jag älskar när jag lyckas hålla skygglapparna på och på egen hand (nåja) hittar små guldkorn. Det här är ett sådant guldkorn. Små eldar överallt av Celeste Ng är något av en grekisk tragedi där läsaren, redan från första sidan, förstår att detta komma sluta i katastrof. Boken har legat på New York Times bästsäljarlista i nästan ett år och sålt i över 1 miljon exemplar i USA. Den vann dessutom Goodreads Choice Awards pris för bästa roman 2017 och ska filmatiseras med bland annat Reese Witherspoon i en av rollerna. Trots detta hade jag inte hört talas om den innan läsning.

Det är 90-tal och platsen för skådespelet är Shaker Heights, ett till ytan sett skyddat område där varken etnicitet eller inkomster är särskilt varierande. Vi får inledningsvis möta familjen Richardson, som är sinnebilden för Shaker Heights. Familjen består mr och mrs Richardson och de fyra barnen där frun i huset på något sett är hela familjens fundament. Den som inte passar in i mammans på förhand utformade sinnebild av en lycklig familj blir isolerad, bortknuffad och ja, nästan osynlig. Så egentligen kanske vi kan säga att familjen består av mr och mrs Richardson och de tre barnen.

Något händer dock. Något händer som skakar om det lilla samhället i allmänhet och familjen Richardson i synnerhet. Men när detta ”något” började ske är inte helt självklart – är det när fotografen och konstnären Mia Warren flyttar in med sin tonårsdotter Pearl? Eller började ”något” när en liten bebis hittades övergiven på den lokala brandstationen? Eller började det i en rättsal? Eller började det kanske till och med redan sjutton år tidigare?

Celeste Ng skildrar med en psykologisk skärpa moderskärleken och hur långt du tycks kunna gå med den som sköld. Den kontrast som är mellan Mia Warrens lilla familj och Richardsons är intressant och blir en viktig del i händelseutvecklingen. Shaker Heights visar sig så klart att vara långt ifrån den oskyldiga och inkluderande samhälle som den gett sken av. Konflikterna gror, hemligheterna pyr upp till ytan och det flammar upp små eldar överallt.

Författarporträtt: Kevin Day Photography
Bokomslag: Nebojsa Zoric

2 reaktioner till “Små eldar överallt av Celeste Ng

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s