Ingrid har indirekt tvingats till att delta i ett läger ute i Kanadas vildmark – ett överlevnadsläger som är långt mer krävande än vad hon från början har trott. Hon ska bevisa för sin mamma att hon är redo och mogen att själv flytta till London för att studera musik. Som barn reste Ingrid över hela Europa tillsammans med sin mamma – den ansedda operasångerskan Margot-Sophia. Karriären fick dock ett abrupt slut då mamman förstör sina stämband och den lilla familjen nödgas att flytta tillbaka till Kanada igen. Minnet av det som gått förlorat är ständigt närvarande och mamman sjunker allt djupare ner i ett depressivt mörker. Livet blir tyst för Ingrid då mamman förbjuder all musik i hemmet.

Allt det vackra är inte förstört av Danielle Younge-Ullman är en rörande historia som har fler lager i sig än vad man från början kanske tror. Parallellt med historien kring vildmarkslägret – där Ingrid skriver brev till sin mamma i vilka du får små glimtar av vad som har varit – får du också av författaren skildrat livet innan och under tragedin. På själva lägret får du också möta flera ungdomar som har sitt bagage med sig – sin mentala ryggsäck att släpa på. Jag fastnar dock främst för dåtiden i vilken relationen mellan mamma och dotter är så fint skildrat och man känner djupt för båda karaktärerna.

Jag funderar på vad det är som gör att jag fastnar mer i dåtiden än nutiden och kanske är det så att jag inte känner att jag riktigt kommer de andra ungdomarna nära. Bokstäverna räcker liksom inte till då både lägerlivet ska skildras, Ingrid formulerar sina brev till mamman och de fina tillbakablickarna. De andra karaktärerna blir något fattigt gestaltade och trots att de har förutsättningar att blomma ut då de har intressanta bakgrundshistorier så låter Younge-Ullman aldrig detta att ske.

Ingrid är en intressant berättarröst och hon är full av ironi (som jag) vilket i många fall blir en fin balans mot de alla djupa och mörka ämnen som berörs i boken. Allt det vackra är inte förstört handlar om att växa upp, om psykisk ohälsa, om att vara medberoende och om att hitta och förlora sin passion och så klart om att allt det vackra är inte förstört.

Författarporträtt: David Leyes
Bokomslag: Sanna Sporrong

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s