Under Bokmässan bevistade jag prisutdelningen av Årets bok 2017 av Bonniers bokklubb och fick nöjet att erfara en med glimten i ögat bitter och högst underhållande andrapristagare. Tilläggas bör är att boken utsågs till Årets bästa svenska kriminalroman 2016 av Svenska Deckarakademin. Det tog mig dock ytterligare fem månader innan jag började läsa Störst av allt av Malin Persson Giolito.

Störst av allt är en rättegångsskildring i vilken du får följa Maja, som är anklagad och åtalad för att tillsammans med pojkvännen Sebastian ha planerat och genomfört en skolskjutning på Djursholms allmänna gymnasium. I denna skola möts elever från olika samhällsklasser och både Maja och Sebastian har högre socioekonomisk status än gemene man. En gruppering som sällan syns i den kriminella statistiken, men här hamnar mitt i en tragedi. Semir tillhör det andra socialekonomiska skiktet men gör allt för att passa in. Semir överlever också skolskjutningen och vittnar därom.

Det är Maja som berättar historien, men Sebastian Fagerman, son till den mycket förmögne Claes Fagerman är lika mycket huvudperson då Person Giolito bygger hans karaktär genom Majas ord. Sebastian som till ytan är den som har mest, men kanske är den som har minst när vi väl dyker djupare i historien.

Störst av allt utspelar sig nio månader efter dådet då flera elever och en lärare dödades. Enligt åklagaren är det Sebastian är den som skjuter medan Maja har hjälpt till. Vad som egentligen hände nästlas upp under läsningens gång. Tro inget annat – trots att du får följa en rättegång så är boken oerhört skickligt författad och du har väldigt svårt att sluta. Såväl både karaktärerna som historien är långt mer mångfacetterad än vad den till synes verkar. Språket är knivskarpt och rappt. Dialogen är så pass verklighetstroget att jag inte kan låta bli att fundera på hur mycket som Person Giolito har hämtat från sin eget liv som advokat.

Boken är dock inte enkom ett rättegångsdrama utan handlar lika mycket om skuld, skam, familjehemligheter och vänskap.

För övrigt kommer Störst av allt att bli Netflix första svenska originalserie. Den ser jag verkligen fram emot. För övrigt en gång till: jag läste denna precis innan Norra Latin och tro det eller ej det finns flera intressanta paralleller att dra, t ex hur lojaliteten dras till sin spets, de båda manliga huvudpersonerna har en hel del gemensamt och sist men inte minst relationerna mellan ungdomarna är fantastiskt skildrat.

Porträttfotograf: Anna-Lena Ahlström
Bokomslag: Miroslav Sokcic

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s