Viss läsning kunde gått mig förbi – som denna – om jag inte blivit tipsad från Kulturkollo-kollegan Carolina. Ett av de bättre tipsen får jag lov att säga då denna kom att bli en oerhört stark läsupplevelse och kvalade in på listan av de bästa 2017. Kåda av Ane Riel har utsetts till Årets svenska översatta deckare 2017 av Svenska Deckarakademien, vinnare av Glasnyckeln 2016 för Nordens bästa spänningsroman samt vinnare av Harald Mogensen-priset för Bästa danska spänningsroman – och det med rätta.

På den lilla halvön Hovedet bor Liv Haarder och hennes föräldrar. Liv lever ett isolerat liv där den enda egentliga vännen är tvillingbrodern Carl, som är död. I Livs tankevärld är han dock högst levande och finns ständigt hos henne. Att familjen bor så ensligt utan någon större kontakt med omvärldenär självvalt och inleddes redan av den förra generationen Haarder. Tillvaron som till en början ter sig tämligen sagolikt börjar så småningom sakta med säkert att bli en väg mot familjens undergång. Historien blir allt mer likt ett grekiskt drama där tragedin tycks vara oundviklig.

När farmor Else kommer på besök finner hon ett hem i misär där föräldrarna har iscensatt Livs död för att undkomma de krav som ställs i samhället och för att de någonstans förstår att familjen kommer att splittras om deras liv blir till allmän beskådan.

Kåda anges vara en spänningsroman, men den är så mycket mer. Det är en långsamt uppbyggd spänning där du som utomstående läsare kan se tragedin komma, men kan inget göra. Den handlar om utanförskap och en – på sätt och vis – en fiktiv social studie i en familj på fall. Den handlar om hur det lilla barnet anpassar sig och hur hon betraktar sin omgivning, sin familj och sitt liv utifrån ett barns naiva ögon. Det är milt sagt smärtsamt att läsa om om den lilla flickan. När jag läste Room av Emma Donoghue tänkte jag på Liv, som precis som Jack inte kände till någon annan verklighet än sin egen.

Det var länge sedan jag läste om så vedervärdiga och vidriga saker (undviker spoilers här) och samtidigt behöva brottas med känslor på den andra ytterkanten då du ofrånkomligt känner så mycket för alla i familjen – trots allt. Ane Riel skriver oerhört vackert om utanförskapets gränsland och du kan inget annat än älska historien och hur den är berättad. Därför är den så mycket mer än en spänningsroman och hoppas att Kåda når fler än enkom deckarläsarna.

Författarporträtt: Alex Nyborg Madsen
Bokomslag: Lars Sundh

2 reaktioner till “Kåda av Ane Riel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s