Jag minns inte längre i detalj vad vi diskuterade. men jag minns att jag argumenterade och argumenterade, och till sist gav Oklahoma mig en blick och sa: ‘Du är ju feminist’.

Det var inte någon komplimang. Det hörde jag på tonen – det var en ton som hade passat ett yttrande som: ‘Du är ju för terrorism’.

allabordevarafeministerFörsta gången författaren Chimamanda Ngozi Adichie blir kallad feminist är hon fjorton år och hon blev som ovan citat visar inte kallad det som en komplimang. Idag har hon reklejmat ordet. Alla borde vara feminister är ursprungligen ett TED-talk, som finns att se här. Talet blev såpass uppmärksammat och uppskattat att hon därefter gav ut det i bokform.

Jag som svensk kvinna och sjuttiotalist har levt i en feministisk debatt så länge jag kan minnas, så är det kanske inga nya saker som Adichie belyser, men det är ändock en viktig skrift och hon förklarar hur vi inte kan – trots att det runt om i världen finns många andra förtryck – bortse ifrån förtrycket som finns mot 52% av världens befolkning.

Genom att prata med svarta män har jag lärt mig mycket om hur förtryck fungerar och hur olika system kan vara blinda för varandra. En gång pratade jag om könsroller  och en man sa till mig: ‘Varför måste det handla om dig som kvinna? Kan det inte handla om dig som människa?’. Att ställa den här sortens frågor är ett sätt att tysta ner en persons specifika erfarenheter. Självklart är jag människa, men det finns vissa saker som händer mig på grund av att jag är kvinna.

Alla borde vara feminister ges ut i samarbete med Sveriges Kvinnolobby, FN-förbundet, LO, TCO, Teskedsorden, Unizon och Gertrud Åström. Boken har distribueras som en gåva till alla elever i årskurs 2 i gymnasieskolan, vilket i sig är en oerhört viktig symbolisk handling. Jag hoppas verkligen att alla läser och inser att kampen måste fortsätta och att alla faktiskt borde kalla sig feminister.

Chimamanda Ngozi Adichie tal har samplats av Beyoncé i låten ***Flawless

Författarporträtt: Albert Bonnier förlag
Bokomslag: Sara R. Acedo

2 reaktioner till “Alla borde vara feminister av Chimamanda Ngozi Adichie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s