Det finns egentligen bara ett ord som kan summera hela Louise Winbergs Hej hej vardag: igenkänningen! (Japp, i bestämd form med utropstecken). Du kanske är som jag  – tycker att du har kommit ifrån småbarnsåren (nuläge: 11 år) och du till och med stundom förskönar och glorifierar tiden som gått. Jag börjar förknippa det förflutna med morgonmys i sängen, en kille som gosar i mitt hår medan den andra drar i mitt öra. Jag ser också sköna promenader i vårsolen och killande magar och bubblande skratt. Så läser jag Hej hej vardag och slungas tillbaka till osande blöjhinkar, konspiratoriska tvillingar (för visst var de det, va? Va?!) som hade som mål att driva alla närvarande föräldrar till vansinnets rand, nerkräkt soffa, kolikkvällar och toabesöken som räknades som egentid i ca 30 sekunder och att du helt enkelt fick acceptera att bajsa med publik är normalläge.

egentid

Jag saknar mycket, men är tämligen tacksam att den tiden är förbi i min egen familj. Den här distansen – att man ändå har kommit ut levande på andra sidan – gör att man inte sväljer några skratt längre utan skrattar högt åt Winbergs serier. Jag kan skratta åt mig själv och kan idag se mig själv utanför och tänka – du var ju inte klok Madick… jag menar Fanny!

hejhejvardagDet är dock inte bara en humorbok det här. Den innehåller en hel del samhällskritik och hur utsatt man är som förälder. Du matas ständigt av bilder hur du ska vara och bör göra, vilket föder känslor som otillräcklighet. De största kritikerna är dock vi själva och Winblad berör bland annat hur andra föräldrar – i detta fall mammor – kan jaga och döma varandra. Tyvärr inget nytt under solen, men oerhört intressant att diskutera.

Winbergs bok är som sagt full av igenkänningsögonblick och du fnissar och skrattar dig igenom boken. Lättläst, enkel och extremt relaterbar. Men – men – du skrattar kanske som högst när du väl har avklarat småbarnsåren, för inte var allt så himla kul när man var mitt i det, eller?

Missa inte Kulturkollo konfererar om Hej hej vardag

Illustration och bokomslag: Louise Winberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s