Jag har varit med om något mycket märkligt. Jag har läst en bok som jag tycker är tämligen kass, men – m e n – helt omöjlig att lägga ifrån sig. Påbörjad och avslutad samma dag. Hur är det möjligt?

Et_andrlivSJWso_6957SJ Watsons Ett andra liv handlar om Julie, vars syster blir mördad i Paris. I sin jakt på att finna några svar kring systerns död träffar hon Lukas som hon blir helt fängslad av. Detta till trots att hon är lyckligt gift och har ett barn (adopterad från syster bör kanske tilläggas). Plötsligt – eller ja plötsligt och plötsligt – finner sig Julie mitt i två parallella liv, men ganska snart står det också klart att hon kan förlora båda dessa i sin stävan att finna sanningen.

Vad är det då jag inte gillar? Tja hela historien är ganska bisarr och känns föga trovärdig. Det blir liksom för många tillfälligheter, för långa osannolika trådar och jag ser detta snarare som en halvdålig thrillerfilm än spänningslitteratur. Det kvittar mig lika hur den slutar känner jag (eller ja, slutet är tyvärr fruktansvärt dåligt, men det förväntade jag mig redan under läsningens gång). Karaktärerna är tråkiga allihopa och jag känner föga empati för huvudpersonen som är allmänt – ursäkta ordvalet- korkad.

Den här är ibland långsam, ibland absurd, ibland fifty shades light. Ingen är vad den utger sig för att vara. Internet är farligt. Alla ljuger och vill hämnas. (Bokbabbel)

Watson är alltså sådär originell med sin historia, men samtidigt besitter han (ja, det är en man) en särdeles förmåga att fängsla läsaren. Tyvärr är Ett andra liv långt ifrån debuten Innan jag somnar – även den var omöjlig att lägga ifrån sig, men hade en i sammanhanget en sannolik och intressant historia.

Författarporträtt: Graham Jepson
Bokomslag: Clarie Ward

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s