På Litterarum skriver bland annat Jessica ”Bokbabbel” Andersin och där hittade jag en enkät som kan vara skönt att göra in between [varför jag valde att skriva det på engelska kan jag tyvärr inte ge svar på. Helt obegripligt. Totally wacked!] alla recensioner.

1. Bästa boken du läst hittills i år?

I vanlig ordning oerhört svårt att svara på. Spontant tänker jag Vi ses i mörkret av David Wiberg. Jag tänker också på Schiefauers Pojkarna och Hands Generation loss (p.g.a karaktärsbygget), men det får nog bli Vi ses i mörkret – det var en oerhört stark läsning.

2. Och sämsta?

Jag kunde ju inte slutföra Campbells Här är jag nu, så det får kanske bli den. En ordentlig bubblare har jag dock precis läst ut, men den har inte haft recensionsdag än så den får jag spara på ett tag till.

3. Bok i bokhyllan du ser väldigt mycket fram emot att läsa.

Många, många, senast inköpta lockar dock alltid mest (märkligt – mycket märkligt – fenomen, men vida känt bland oss boknördar): Plötsligt knackar det på dörren av Etgar Keret, Djupa ro av Lisa Bjärbo, Sankmark av Jhumpa Lahiri och Gaimans Oceanen vid vägens slut. Åh åh inte att förglömma (boken som förblivit oläst av helt orimliga skäl): Khemiris Allt jag inte minns.

4. Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla?

Jag vill tro att min bokhylla har jobbat för total jämlikhet och har en uttalad likabehandlinsplan som uppdateras på årlig basis. Slänger jag dock ett öga på min läst-lista för i år så är det kvinnor som helt klart är i majoritet. Historiskt och statistiskt sett brukar det dock hamna på ganska lika siffror.

5. Är det någon genre som är överrepresenterad, och vilken syns inte alls?

Cross over-litteratur/young adult har det blivit mycket av de senaste åren samt en hel del spänningslitteratur, men överrepresenterad är vanlig skönlitteratur/fiktion. Syns inte alls? Modern lyrik, och tämligen få faktaböcker.

6. Ärligt nu – finns det någon bok du kanske inte läst i sin helhet, men låtsas att du gjort det?

Oh vilken samvetsfråga! *funderar en stund med skamsen blick* jo, ja jag brukar kanske säga att jag har läst Dostojevskijs Brott och straff, men har i ärlighetens namn – trots tre-fyra försök – inte kommit förbi de första hundra sidorna.

7. Föredrar du att låna, köpa eller byta böcker? Motivera!

Ännu en samvetsfråga. Jag vill äga, vill ha, vill kunna klappa på, ta sönder om jag vill [äh jag bara skoja]. Ja, jag vet – jag är skrämmande lik Gollum när det kommer till böcker. ”my prrrrecious…”

 

5 reaktioner till “En enkätisch

  1. Men du, du måste ge Brott och straff en chans till. Alla Dostojevskijs böcker är svåra att ta sig in i, men väl inne alldeles fantastiska.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s