Året är 1934 och du får – i Jamie Fords Dröm en liten dröm – följa den tolvåriga pojken William Eng, som har bott på ett katolska barnhem sedan hans mammas livlösa kropp bars bort från deras hem fem år tidigare. På sin (och allas! ja, så har nunnorna bestämt) födelsedag åker William och de andra barnen till Moore Theatre. På den vita duken dyker Liu Song, även kallad Willow Frost upp. William vet ögonblickligen att den vackra och kända skådespelerskan är hans älskade ah-ma – mamma.

Dröm_enlitd_bu_6843
Omslag: Nic Oxby

Tillsammans med sin modiga vän – den blinda flickan Charlotte – rymmer han från barnhemmet för att finna och förhoppningsvis återförenas med sin mamma. Det är en hård värld de lever i på Seattles gator och depressionen har satt sina spår i hela samhället. Parallellt med historien får du följa Liu Song från 1929 och framåt och hur hon som andra generationens invandrare kämpar för att få ett självständigt liv i USA.

Själva historien med Williams sökande efter sin mor tycker jag inte är så himla engagerande, utan det som gör boken intressant är hur Jamie Ford har målat upp tidsandan och hur det var att växa upp i ett samhälle, som drabbats så hårt av den ekonomiska krisen och rasismen gentemot kines-amerikanerna. Jag engagerar mig således mer i Liu Songs historia än i bokens ramhistoria.

Under läsningens gång drar jag självklart trådar till Julie Otsukas böcker När vi kom över havet och När kejsaren är gudomlig, i vilka hon berättar om amerikanerna med japanskt ursprung och tidsandan som rådde under mellankrigstiden och under andra världskriget då misstänksamheten var stor och rasismen utbredd. Båda författarna skildrar en kamp om att få en självklar plats i ett samhälle – ett samhälle där de är födda, men som ändå inte välkomnar dem.

Kommer jag minnas William i Dröm en liten dröm? Sannolikt inte, men jag kommer att minnas fattigdomen, kampen och känslan av att hitta sig själv mellan två olika kulturer (och möjligtvis bokbussen, som tydligen fanns redan då).

The Jefferson County bookmobile - möjligtvis en liknande den som besökte barnhemmet
The Jefferson County bookmobile – möjligtvis en liknande den som besökte barnhemmet

Författarporträtt: Jamie Ford

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s