Det här med läslust är en marig grej. Så totalt utan sans och reson och är oerhört labil i sin framfart. När jag väl drabbas av lästorka, så kan det snabbt utveckla sig till ett ökenlandskap som sträcker ut sig under flera månader. Det kan också komma – till synes – från ingenstans.

I oktober läste jag för fullt och fick statistiskt sätt en bra läsmånad. Sen ”pang-bom-krasch” så läste jag ingenting i november, december och halva januari. (Men jädrar i min låda vad jag streamade serier.) Egentligen är det inte så konstigt i o m att jag från och med november fick en ny tjänst, men ingen ersättare till min gamla tjänst så jag fick helt enkelt dubbeljobba (tills igår). Så nej, inte så konstigt, men ändå att det kan gå från hundra till ingenting?

Att börja läsa igen är inte helt okomplicerat heller. Det är lite som med träning – det kommer inte en dag när du plötsligt känner att du måste träna annars dör du, utan man får vänja sig. Krångla tillbaka i rutinerna. Lura mig själv lite grann. Hur gör jag då? För det första sluta dubbeljobba (en ganska självklar regel), men sen välj böcker med omsorg. Jag väljer ofta lättforcerade böcker – gärna med mycket känslor, så att du sväljs av historien eller spännande böcker, så att du sugs fast i den och inte kan leva utan att veta hur det går (typ).

Efter drygt två och en halv månads lästorka har jag således äntligen börjat läsa igen och böckerna jag har valt är Formans Jag var här, Boltons Små svarta lögner och Andrews Jag och Earl och tjejen som dör, vilket har visat sig vara en perfekt blandning för att få igång lusten igen. Än så länge har jag dock inte vågat mig på att utmana läslusten med litteratur med mer motstånd, utan valde nu att läsa MacMillans Bränd himmel, som blev vald till årets bästa deckare 2015 av DN:s Lotta Olsson. Detta faktum höjer ju inte bara förväntningarna till orimliga höjder, utan blir också en försäkran att boken i alla fall kommer att gå ner utan större motstånd.

Jag hälsar läslusten ett stort varmt välkommen [insert valfritt skrik av eufori]! Hoppas att du kommer att trivas och stanna länge, länge.

Foto: ”Hello World” av _Suminch_

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s