Mässdag, schmässdag & fredag

Jo men visst även fredagen är planerad inklusive en del schemakrockar naturligtvis. För den som mot all förmodan vill veta var jag möjligtvis befinner mig under torsdagen kan se det här. Texterna i anknytning till programpunkterna är citerade från Bokmässans hemsida.

kl 9.00  Någon bokfrukost månne? Tips?

kl 11.00  Journalistik till varje pris?
Som enda utländska journalister gav sig reportern Magnus Falkehed och fotografen Niclas Hammarström in i västra Syrien mitt under brinnande krig. På vägen ut, efter en knapp vecka av dramatiska reportage, greps de av beväpnade män och hölls som gisslan i 46 dagar. Det har nu gått över ett och ett halvt år sedan de blev frisläppta. Hur har vägen tillbaka sett ut och har händelsen förändrat deras syn på livet? Hur ser de på den ökade hotbilden mot journalister och på priset de riskerar att få betala? Magnus Falkehed och Niclas Hammarström samtalar med kollegan Martin Schibbye, som satt i etiopiskt fängelse i 438 dagar, Cecilia Uddén, utrikeskorrespondent SR.
K2, K00:12

kl 12.00  Priset för att leva tillsammans
”Vi lyssnade till varandras hjärtljud. För första gången i livet kände vi oss lite, bara lite mindre ensamma.” När Jonas Hassen Khemiri gör efterlängtad comeback som romanförfattare med Allt jag inte minns handlar det om Samuel, Laide och Vandad. Om kärlek, ekonomi och vänskap, om känslor och öden som krockar med varandra i dagens Stockholm. Jonas Hassen Khemiri – vars tidigare romaner Ett öga rött, Montecore och Jag ringer mina bröder har översatts till ett femtontal språk – samtalar med kulturjournalistsen Eric Schüldt om sitt författarskap och om priset vi människor betalar för att leva tillsammans.
K2, K00:12

kl 13.10  Bokbloggarrummet R3

kl 14.00 Nationalism i Vitryssland
Varför Vitryssland? Per Anders Rudling diskuterar den vitryska nationalismens historia.
B06:62

kl 15.00  Vad gör vi med medierna och vad gör de för oss?
Det privata och det offentliga flyter samman allt mer. Vi lever i större utsträckning våra liv online, där det skapas nya digitala gemenskaper. Skolans, massmediernas och beslutsfattarnas tidigare sanningsmonopol har ersatts av en närmast oändlig mängd ofta motstridig information. Den som besitter digitala, kommunikativa färdigheter får en maktställning och sätter dagordningen. Ett samtal om vad vi gör med medierna och vad medierna gör med oss. Medverkande: Jesper Strömbäck, professor i medie- och kommunikationsvetenskap, Johanna Frelin, vd Hyper Island, Helén Ängmo, tf generaldirektör Skolinspektionen, Nicklas Lundblad, samhällspolitisk chef Google Europa, och Ewa Thorslund, direktör Statens medieråd.
G02:12

kl 16.00 Oförnuft och känsla
Vilka val gör vi i kärlekens namn och vilka blir konsekvenserna? När omvandlas passionens positiva laddning till negativa krafter som besatthet, beroende och ägandebegär? Och när blir relationen plötsligt ojämlik? Karolina Ramqvist återvänder i Den vita staden till Karin från den prisbelönta romanen Flickvännen. Hennes gangsterman är nu borta. Vem ska skydda henne? Vart ska hon och hennes dotter ta vägen? I Gunilla Boëthius Ofri – en passion från 70-talet blir Anna, som vuxit upp i 1950-talets stränga moral, våldsamt förälskad i en man med helt annan klassbakgrund. Deras olika erfarenheter gör att de ständigt hamnar i konflikt, men passionens dragningskraft är stark. Lena Andersson har framgångsrikt studerat dessa ämnen i sina två romaner om Ester Nilsson. De tre författarna samtalar om besatthet, makt och beroendeställning.
K2, K00:12

eller

kl 16.00  Samerna och den svenska rasismen
Riksdagens andre vice talman Björn Söder (SD) uttryckte för en tid sedan åsikten att samer inte är riktiga svenskar – en rasistiskt färgad föreställning som också återfinns i tankegodset hos den svenske rasbiologen Herman Lundborg. Maja Hagerman har skrivit den första biografin över Lundborg, vars studier av bland annat samer nådde långt utanför Sveriges gränser. Hans metoder för rasundersökningar inspirerade nazisterna och användes av SS. I höst utkommer också Svenska kyrkans Vitbok som lyfter fram kyrkans del i förtrycket av samer i Sverige. Ärkebiskop Antje Jackelén samtalar med Maja Hagerman och med den samiska konstnären Katarina Pirak-Sikku, som intresserat sig för den institutionaliserade rasismen, inte minst för de fotografier av samer som togs för Rasbiologiska institutet
H1, H05:20

kl 17.00 Bokbloggarmiddag

eller

kl 17.00  När det värsta redan har hänt – om våldet och litteraturen
När det otänkbara händer, när det absurda känns som realism. Novellisterna Hassan Blasim och Jerker Virdborg förenas i sina absurda skildringar av dagens krigshärjade värld, och riktar med sina berättelser läsarens blick mot vår tids mörkaste fasor. Prisbelönte Hassan Blasim skildrar det infernaliska tillståndet i dagens Irak, och har från sitt nya hemland Finland revolutionerat den arabiska litteraturen. De råa och ibland svart humoristiska novellerna i samlingen Irakisk Kristus för tankarna till magisk realism, till Kafka och Borges, men också till den arabiska sagotraditionen. Hassan Blasim, född 1973 i Irak, är utbildad filmare och bor sedan 2004 i Finland. I sin hyllade novellsamling Skyddsrummet Luxgatan skildrar Jerker Virdborg ett Sverige i krig. Det är berättelser där det välbekanta har invaderats, en världsbild har gått itu och tryggheten blivit en lyx. De båda författarna samtalar om våldets logik och litteraturen som motkraft.
G3, G02:12

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s