Dash och Lilys utmaningsbok av David Levithan och Rachel Cohn

Av en händelse hittar Dash en röd skrivbok instoppad bland böckerna i favoritbokhandeln. Han gör som vi alla gjort (!) öppnar den, läser och så börjar ett äventyr som inkluderar såväl en muppdocka, oväntade biobesök, sitta i jultomtens knä som ett polisingripande. Skrivboken innehåller nämligen en utmaning författad av Lily. Dash skriver tillbaka en utmaning till Lily och så rullar det på. Dash och Lilys utmaningsbok är skriven av David Levithan och Rachel Cohn och de låter båda huvudkaraktärerna ta lika stor plats genom att vi får följa Dash och Lily i vartannat kapitel. Författarparet står också bakom Nick och Norahs oändliga låtlista och Naomi & Elys kyssförbudslista, vilken den förstnämnda finns filmatiserad*.

Både Dash och Lily är ensamma över jul- och nyårshelgen. Dash, vars föräldrar är skilda, säger till mamma att han ska fira med pappa och till pappa säger han att han ska vara med mamma. Lily och hennes bror förväntas fira julen själva då deras föräldrar iväg på en semesterresa. Lily älskar julen och allt som hör till, medan Dash lider genom helgen. I mångt och mycket är de båda tonåringarna varandras motsatser, men har bland annat kärleken till böcker och litteratur gemensamt. Och uppenbarligen så är båda tillräckligt modiga för att våga sig på att anta en utmaning från en fullständigt okänd människa.

Det är lite banalt, men gulligt. Den är lite förutsägbar, men mysig. Den är lite tramsig, men jag mår bra av den. Så där lagom och god. Och vad finns det att ogilla då historien börjar (och återkommer) till en bokhandel, en moleskine har en avgörande roll och karaktärerna är så där tyck-om-able.

Dash och Lilys utmaningsbok ska också den filmatiseras och självaste Lena Dunham ska regissera, vilket bekräftas i det här klippet (som också inkluderar en författaruppläsing). Klippet är dock 5 år gammalt och ingen film har ännu nått biograferna.

2 reaktioner till “Dash och Lilys utmaningsbok av David Levithan och Rachel Cohn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s