Fyren mellan haven av M.L. Stedman

Tom Sherbourne är krigsveteran från första världskriget och när han återvänder till sitt hemland tar han anställning som fyrvaktare på Janus Rock, en mycket ensligt belägen ö nästan en halv dagsresa från kusten. Åt ena hållet – på andra sidan havet – ligger Madagaskar och på den andra det australienska fastlandet ”utan att varesig riktigt höra till det eller vara helt fristående”.

Toms ärrade och posttraumatiska själ finner så småningom sinnesro på ön där dagarna går i takt med naturen. Han träffar Isabel och tillsammans skapar de ett hem på Janus Rock. Det är en vacker kärlekshistoria som M.L. Stedman målar upp av det unga paret, men livet blir trots allt inte som de har tänkt sig. Livet på ön är emellanåt svårare än någon av dem kunde föreställa sig.

En dag spolas det upp en båt på ön och i den finner paret en död man och ett levande spädbarn. Mot bättre vetande – och i skuggan av flertalet missfall – tar Tom och Isobel beslutet att göra sig av med den döda kroppen och behålla barnet, som sitt eget. Till synes lever familjen i idyll, men samtidigt i skuggan av en livslögn. Gränsen mellan sanning och lögn – mellan rätt och fel – suddas ut. Först när de återvänder till fastlandet går det upp för paret vilken skada deras beslut har drabbat andra.

Fyren mellan haven är M.L. Stedmans debutroman och har har vunnit priset Indie Book of the Year Award, framröstat av Australiens oberoende bokhandlare. Den var även nominerad till Womens Prize for fiction 2013.  Det är en flerbottnad historia som Stedman berättar och karaktärerna är mångfacetterade  och trots sitt ödesdigra och felaktiga beslut – väcker stor empati hos läsaren. Vad händer med en människa som baserar hela sitt liv på en lögn? Vad händer med kärleken? Vad händer den dagen då verkligheten hinner ikapp denna lögn?

Jag valde att lyssna på den via Storytel och miljöbeskrivningarna från ön blir smått fantastiska; Stedmans vackra språk i kombination med  Anna Maria Källs inläsning och Katarina Falks översättning. Språket som även förmedlar de små känsloförändringarna som sker i takt med att historien utvecklas och hur lögnen förändrar människorna som bär på den.

 

2 reaktioner till “Fyren mellan haven av M.L. Stedman

  1. Jag fullkomligt älskade den här boken och Källs uppläsning av den. Jag, som aldrig läser om en bok, överväger gång på gång att lyssna på den igen. Ett mycker gott betyg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s