Sju dagar kvar att leva av Carina Bergfeldt

2013 fick Carina Bergfeldt Stora journalistpriset för hennes reportage om massakern på Utøya: ”Dagen vi aldrig glömmer” med motiveringen ”Av tusen lösa trådar väver hon en tät och tydlig berättelse som griper tag och vägrar släppa.” Samma år skrev hon en reportageserie om dödsstraffet i USA och någonting gjorde att Bergfeldt inte kunde släppa taget. Hon bad sina chefer om att få göra en fortsättning, men de sa nej. På sin semester åkte hon dock tillbaka till Texas, USA och intervjuade människor i dödsstraffets närhet och låste in sig på hotellrum under tre veckor och bara skrev. Resultatet blev Sju dagar kvar att leva (2015) i vilken du får möta Vaughn Ross, som i tio års tid väntat på verkställandet av sitt dödsstraff och som nu bara har sju dagar kvar i livet.

Du får dessutom bland annat möta en fängelsepräst som valt att viga sitt liv att följa de dödsdömda till sista andetaget, fängelsedirektören som hatar dödsstraff men ändå valt att arbeta med det, offrens anhöriga och polismannen som lovat en anhörig att vara med när mannen som mördade hans bror dör av en giftinjektion.

Jag lyssnar väldigt sparsamt på ljudböcker och gör emellanåt små försök att komma igång och nyttja min restid i bil. Detta är dock första gången jag lyssnat på något annat än fiktion och kom på mig själv att verkligen uppskatta formen. Jag blev totalt uppslukad av såväl Bergfeldts berättande och målande text och Karin Bergquists inläsning. Boken och ödena som målas upp i den vill inte släppa mig och jag funderar mycket på alla människor som berörs och påverkas av straffet. Jag lär mig också mycket nytt, till exempelvis att 1964 upphörde dödsstraffet i USA och att man tolv år senare återinförde man det. Texas valde dock att vänta ytterligare sex år innan man genomförde sin första avrättning. Staten USA avrättar i snitt en människa var tredje vecka samtidigt som landet ligger i topp i antal mord och att genomsnittstiden som går från dom till verkställande är 10,5 år – det tar så länge att ta sig igenom hela rättssystemet och dess möjlighet till överklagan. Jag lär mig också om hur olika dödsceller kan se ut i olika stater – huruvida man får välja en sista måltid eller inte och huruvida man får vistas ute eller får sitta av din tid helt utan att få frisk luft.

Vaughn Ross är vältalig och Bergfeldt återger hans berättelser, tankar och känslor på ett sakligt sätt utan att frossa i hans historia. Hur förbereder man sig inför döden? Vilka personer vill man ta ett sista farväl av? Får offrens anhöriga frid? Vedergällning? Du får också komma fängelseprästen mycket nära då han berättar om sin roll – en av många – i Texas dödsstraffsindustri.

Jag är övertygad i min tro på att dödsstraffet är något som inte är förenligt med vår tid och är ett omänskligt och oåterkalleligt straff. Det är svårt att finna argument till hur ett land – ett demokratiskt land – kan ha rätt till att utdöma och genomföra mord på en enskild individ och det har ingen effekt – varken i vedergällande eller avskräckande syfte. Jag är också medveten om att allt fler i vårt land förespråkar dess införande, vilket gör mig uppriktigt ledsen. Bergfeldt är också tydlig i sina åsikter kring straffet, men lyckas ändock att berätta en historia utan dramaturgisk överdriven retorik och hon låter flera olika personerna komma till tals och de får berätta sin historia – oavsett om de är för eller emot dödsstraffet.

För en gång skull kan jag inte bara rekommendera er att läsa, utan också att lyssna på Sju dagar kvar i livet. En bok som lyfter fram olika historier, olika sidor av dödsstraffet och som kan lära oss något.

2 reaktioner till “Sju dagar kvar att leva av Carina Bergfeldt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s