Skymningsporten av Jeanette Winterson

Steget mellan cheerleadingvärlden och 1600-talets häxprocesser är inte så långt som man kan tro. Någonstans så är det liknande drivkrafter gällande gruppens makt över individen och kraften i när någon sticker ut. Men ungefär där tar också jämförelsen slut, men tanken slog mig när jag läste Jeanette Wintersons Skymningsporten direkt efter Megan Abbotts Om du vågar.

Historien i Skymningsporten utspelar sig i Lancashire år 1612. Kung James I sitter vid makten, och han har givit order om att rensa England från katoliker, häxor och andra oliktänkande grupper. Du får här följa flera olika personer som på ett eller annat sätt har att göra med ett möte som äger rum under långfredagen då tretton personer samlas till ett hemligt möte vid Pendle Hill, bland dem finns Alice Nutter, den rikaste kvinnan i trakten.

Två kvinnor sitter redan fängslade, anklagade för häxeri och beskyllningarna fortsätter att dugga tätt i Lancashire. Vilka har hjälpt dessa häxor? Finns det fler som ägnar sig åt häxeri? Varför samlades tretton stycken lagom till långfredagen?

Jeanette Winterson blandar i kortromanen (176 sidor) magi med realism där kontrasterna mellan de magiska inslagen och de extremt hårda förhållanden i fängelsehålorna står hårt mot varandra . Winterson skildrar en mörk tid, ett angiverisamhälle och där de fängslade behandlas skrämmande omänskligt och kroppsstraff och tortyr ses som något högst naturligt. Den berättar också om kvinnans och barnets utsatthet och jag har lite svårt att skaka av mig allt det mörka när jag läst klart. Den är mörk  och tragisk men Wintersons språk gör det omöjligt att lägga den ifrån sig. Läs men var beredd på att den känns. In i själen ont.

Missa inte dagens inlägg på Kulturkollo där Helena, Anna, Lyran och Carolina konfererar om Skymningsporten. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s