Om du vågar av Megan Abbott

Addy Hanlon och Beth Cassidy är ett oövervinneligt par då de inte bara är bästa vännen utan Beth är lagkapten för skolans cheerleading team och Addy är hennes sidekick, vilket också innebär att de är högst upp i skolans hierarki. Saker och ting förändras dock drastiskt när den nya coachen Colette French börjar. Beth petas som lagkapten och en ny maktordning gör sig gällande i laget.

Den nya coachen. Såg hon redan när hon tittade på oss första veckan förbi det glanssprejade håret och de blanka benen, den glitterbeströdda huden under ögonbrynen och vår tjejigt överlägsna stil? Såg hon igenom allt det där tills hon upptäckte vad som fanns där under: våra sorger, vårt självförakt och framför allt vårt hat mot alla andra?

Coachen är stenhård i sin disciplin och drillar laget allt hårdare, samtidigt som hon har en mäktig dragningskraft för tjejerna i laget och alla, inklusive Addy, samlas runt henne. Alla förutom Beth, som sakta men säkert börjar intrigera och manipulera för att återfå sin status och sin bästa vän. Ett påstått självmord leder till att allt ställs på sin spets och allt för sent inser Addy att hon är ute på mycket tunn is när hon försöker ta reda på vad som verkligen har hänt.

Det är svårt att göra handlingen i Megan Abbotts Om du vågar riktigt rättvisa då den låter banal och ytlig när jag refererar den, men Abbott har ett otroligt sätt att ge liv åt tonårstristessen, den destruktiva maktkampen mellan tjejerna och coachens fängslande karisma. Hon lyckas till och med att få denna skeptiker att läsa en hel bok som kretsar kring cheerleading. Bara det.

”Det är något farligt med tristessen hos tonårsflickor.”
Coachen sa det en gång, en eftermiddag för länge sedan, på hösten när de skarpkantade löven virvlade kring fötterna på oss.
Men hon sa det inte som någons mamma eller lärare eller rektorn eller, ännu värre, en studievägledare. Hon sa det som om hon ´visste´ och förstod.

Om du vågar handlar om makt, vänskap och tonårig destruktivitet och Abbott skriver med ett språk som, likt coachens dragningskraft, suger dig in. Hon visar hur gränsen mellan fantasi och verklighet sakta suddas ut och hur hård verkligheten kan kännas för ett gäng tonåringar och vad som ruvar under lager av solpuder, glittriga ögonlock och pom poms.

Läs Helenas fina och intressanta intervju med Megan Abbott

2 reaktioner till “Om du vågar av Megan Abbott

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s