Liv efter liv – Kate Atkinson

Ursula Todd dör gång på gång, på alla möjliga tänkbara vis. Innan dess hinner hon dock leva minst sagt ovanliga (och vanliga) liv. Hon genomlever och dör under två världskrig och hon får både på avstånd och på nära håll vara med om sin tids viktigaste historiska händelser. Ursula upplever bland annat tyskarnas bombningar av London, vänskap med en viss Eva Braun och krigens ransonering och svält. Hon dör både som barn och vuxen.

Det är verkligen en komplex historia och med annorlunda komposition som Kate Atkinson berättar; om en flicka och kvinna som föds om och om igen. Som läsare hoppar du mellan Ursulas många liv och berättelsens olika tidsplan, och således också mellan tid och rum på ett skickligt sätt.

Det blir extra intressant att följa Ursula då hon så småningom började få allt fler déjà vu-upplevelser, hon nämner personer och saker från sina tidigare liv – dåtid, nutid och alternativ nutid (förvirrande?!) blandas i hennes medvetande. Kommer Ursula att få chans att ändra historien så som som vi känner den? Kommer hon att vilja?

Liv efter liv kunde möjligen kortast ner något då vissa partier upplevs som transportsträckor, men idén bakom romanen och författarens vackra flyt i texten gör att man sugs in i berättelsen och man fortsätter att vara nyfiken på hur det ska sluta för Ursula. Det är lite svårt i början att hålla i sär de olika liven, men efter tag så släpper man kontrollen och låter texten bara komma till en. Det finns dock en negativ effekt av berättartekniken och det är att man aldrig riktigt kommer Ursula (eller någon annan) nära. Det blir flyktiga bilder under sextiotalet år och de ständiga hoppen gör att du tappar chans till fördjupade porträtt.

Avslutningsvis vill jag nämna Hanna Larssons fina bokomslag, som har ett spännande kollage som är en hel berättelse bara det.

En reaktion till “Liv efter liv – Kate Atkinson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s