Tankar mellan hjärtslag – Neftali Milfuegos

Pseudonymen Neftali Milfuegos berättar i Tankar mellan hjärtslag om att befinna sig i en värld mitt emellan. Att varken känna sig som svensk eller chilensk. Den handlar om att växa upp som andra generationens invandrare i ett Sverige, ett land som tycks bli allt mer kyligt och rasistiskt. Känslan av tillhörighet saknas både här och där. Det är en passionerad och arg huvudperson vi möter i Milfuegos debutroman Tankar mellan hjärtslag. Han blir allt mer övertygad om att han behöver flytta till sina föräldrars födelseland: Chile.

Alla känner det. Inte fan är nån rasist. Nej. Folk bara uttrycker sig fakkin rasistiskt. så det föll sej naturligt. Blir man sedd som en blatte. Då blir man en blatte. Och blir man utstött, då kommer utanförskapet och omfamnar en med rå styrka. Och stöper man sej själv därefter. Det är inte så att enskilda situationer formade mej. De bekräftade bara det ingen talade om öppet. Och alla gånger jag fick det i ansiktet var på nåt skruvat sätt skönare. Befriande. De som tänkte, kände förakt, vågade kasta det och sen stå före. Lättnad. För då var det jag kände inget jag inbillade mej. Det var befogat. Det är en av de saker som är så jävla frustrerande med det nationalistiska klimat som råder idag. Folk behövente stå vid Karl XII och heila i novembermörket längre. Nu kan de rösta. Och komma undan med fakkt app värderingar som om de vore en frisk fläkt mot det som anses PK. Orden har tagit ny form och bomberjackan har blivit kostym i plenisalen.

Milfeugos språk är helt klart utmanande och till en början något svårforcerad ordfrossa, med slang, talspråk och intressanta sammanskrivningar. Med andra ord: en blygsam orgie för språknördar som undertecknad. Så småningom flyter man bara med och texten rasar fram i takt med Neftalis tankar och bidrar självklart till autenticiteten. ”Låt det här bli den sista av mina första resor. Åren har gått, men jag måste tillbaka. Den här världen slukar mej. Jag pallante. Det ska få ett slut.”

Tankar mellan hjärtslag är skriven i dagboksform och handlar om Neftalis resa för att finna sig själv, drogrus, kärleken till vännerna och familjen, sex och att stå med ena foten i tonårens okontrollerade spontanitet och med den andra i en mer vuxen, eftertänksam vilsenhet. Neftali tänker mycket, känner mycket och söker frenetiskt.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s