Om att komma hem. Om att hitta hem.

Och så har jag då ä n t l i g e n läst Toni Morrisons Hem och som jag har väntat. Morrisons Älskade är en av mina tidlösa favoriter och jag kan fortfarande stundom skänka Sethe och hennes familj en tanke eller två. Hem är mindre suggestiv, mer rak i sitt språk och realistisk i sin handling, men berättar om samma viktiga ämnen.

Med traumatiska och fragmentariska minnen återvänder Frank Money, från Koreakriget och dess fasansfulla upplevelser, till 1950-talets USA. Ett land som är lika präglat av rasism och förtryck som det var när han lämnade det, vilket han blir varse tämligen omgående. Money bär också på en hemlighet som på flera sätt plågar honom och så småningom får även läsaren reda på vad.

När Frank Money äntligen finner sin syster Cee är hon svårt skadad då en läkare (kvacksalvare) har utfört högst tvivelaktiga ingrepp på henne. Frank tar med sin syster till deras hemstad, som är djupt förknippat med hemska upplevelser och människor från deras barndom och de båda syskonen ska försöka försonas med sitt förflutna.

Det fanns inget annat mål än att andas, ingeting att vinna, utom att någon annan dog i stillhet, ingenting man kunde överleva eller som det var värt att överleva för. Om jag inte hade haft mina två vänner, skulle jag ha kvävts innan jag fyllde tolv. Det var de som tillsammans med min lillasyster höll föräldrarnas likgiltighet och farföräldrarnas hat på avstånd.

Historien om vad de båda syskonen varit med om nystas också sakteligen upp under läsningens gång. Morrisons Hem är, likt hennes tidigare verk, en viktig del i den amerikanska litteraturen och hon berättar om teman som rasism, afroamerikansk historia och om hur dåtid påverkar nutid och hur då alltid hinner ikapp nu. Morrisons historia handlar också om syskonskap, om krig, hemligheter och försoning. Och om att hitta hem.

Det är en tunn bok på blott 156 sidor, men Morrison lyckas få in ett helt liv mellan pärmarna. Jag önskar dock ändå att boken varit längre. Jag vill veta mer om Frank, om Cee och om deras gemensamma historia. Jag vill veta mer om hur det var att leva i dåtidens USA, om att kriga för ett land som svek när man återvände. Jag vill veta mer om ”föräldrarnas likgiltighet och farföräldrarnas hat”. Jag önskar att den varit längre.

Klicka här om du vill se och höra Toni Morrison läsa ur Hem.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s