Favorit i repris – deckarvecka N°3

Det är deckarvecka på Kulturkollo och här kommer den tredje och sista av tre repriser på inlägg om bra spänningsromaner. Egentligen kunde jag åter igen tipsat om en Gillian Flynn-roman, men väljer att lyfta fram en liten udda deckare. Innan reprisen kör igång vill jag dock passa på att tipsa om andra bloggar som läser fler, mer och kanske än bättre deckare och/eller spänningslitteratur än vad jag gör: The Queen of deckare Dark places, och höghastighetsläsaren Bokbabbel kan du hitta flertalet guldkorn.

Cathi Unsworths Weirdo

År 1984 dömdes den då femtonåriga Corrine Woodrow för det satanistiska mordet på en klasskamrat. Känslorna i den lilla kuststaden piskades snabbt upp och hon kom att kallas såväl en galen häxa som mördar-Corinne. Tjugo år senare visar dock nya dna-bevis att hon inte kan ha varit ensam om dådet och Sean Ward, privatdeckare, reser till staden för att undersöka fallet. Det är dock (naturligtvis) lättare sagt än gjort, då det är många som vill lägga locket på och låta det förflutna vara.

Själva kriminalhistorien i Cathi Unsworts Weirdo är tämligen klassisk – någon mördas, någon undersöker av vem och varför – men samtidigt är den något helt annat. Nästan alla Unsworths karaktärer är säregna och nog finns där både mörker, svart magi och trasiga människor och miljöer nog för att göra förlagets genrebeteckning, ”Twist of noir”, rättvisa. På så vis omsluter Unsworth storyn i en suggestiv stämning vilket, i kombination med de udda karaktärerna, gör att hela staden känns ondskefull.

Weirdo berättas i två parallella tidsplan – 1983 och 2003, vilket gör att det dröjer tämligen länge innan hon avslöjar vem som är offret och vem som är den faktiska mördaren, vilket gör att spänningen byggs upp på flera nivåer. Jag gillar detta. Vad jag dock gillar mindre är att jag kommer på mig själv vara mer nyfiken på vem offret är än vem som utförde mordet.

Repris från april 2013.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s