Favorit i repris – deckarvecka N°2

Det är deckarvecka på Kulturkollo och här kommer den andra av tre repriser på inlägg om bra spänningsromaner. Denna är från april 2013.

Alex Marwoods Onda flickor

Ska vi börja med titeln Onda flickor? Ja, vi gör det. Vilken bra titel! Den såväl provocerar som väcker nyfikenhet. En titel som ifrågasätts flertalet gånger under läsningen.

Alex Marwood är en pseudonym för den brittiska journalisten och författaren Serena Mackesy, som är krönikör i The Independent. Onda flickor är hennes första roman och hennes bakgrund som tidningsskribent syns tämligen tydligt i det snabba, något korthuggna, språket.

År 1986 blir två elvaåriga flickor dömda och fängslade för mordet på en fyraåriga liten flicka. Det är en ren slump som gör att dessa flickor träffas denna livsavgörande dag, och deras öden blir därefter för evigt sammanflätade. Några år senare släpps de båda flickorna med förbehållet att de aldrig någonsin kontaktar varandra igen.

När handlingen tar sin början har det gått tjugofem år och de båda kvinnorna har nya identiteter och har skapat sig nya liv. Men en serie överfallsbrott och mord i den lilla hamnstaden Whitmouth kommer att återförena de båda kvinnorna. Den ena kvinnan bor i den drabbade staden, medan den andra skickas dit i egenskap av journalist.

Morden i Whitmouth, mordet på den lilla flickan tjugofem år tidigare, den komplicerade historien mellan de båda kvinnorna, deras familjer och ett uns av samhällskritik vävs samman i en dramatisk historia. Du drar ohjälpligt trådar till alla de brott av barn som du läst i tidningar genom åren och du får en inblick i hur media handskas med detta. Det är även här boktiteln hjälper till att väcka frågor kring huruvida barn kan vara onda eller inte.

Läs hela inlägget här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s