Favorit i repris – deckarvecka N°1

Det är deckarvecka på Kulturkollo och här kommer en av tre repriser på inlägg om bra spänningsromaner. Om du är en av dem som ännu inte har läst: fattar du vilken höjdare du har framför dig?!

Gillian Flynns Mörka platser

Flynn har hyllats från alla håll dit min litterära radar når. Tänk om jag är den endaste som inte gillar Gillian Flynn?! Tänk om det blir ett litterärt antiklimax? Jag fick dock vänta länge innan hennes första bok kom på svenska och sedan lite till innan det lokala biblioteket fick den inplastad och klar för utlåning. Så fick jag då äntligen sätta tänderna i Mörka platser.Har jag skrivit fel i rubriken, tänker kanske ni?! [Senare tillägg: inlägget hette ursprungligen Mörka vrår]. Både ja och nej. Den kom att heta Mörka platser men hade arbetsnamnet Mörka vrår. Så låt oss börja där då. I de nördiga men ack så viktiga detaljerna. För nog låter ”vrår” lite mer mörker, lite mer mystik, mer etsat med mörka hemligheter, gotiskt för all del, lite mer existentiellt som Helena Dahlgren sa på Facebook. Med tanke på vad den faktiskt handlar om så representerar den allt det där. Nog sagt om det.

I Mörka plaster får du möta Libby Day, som endast sju år gammal överlevde det bestialiska mord på sin mor och sina systrar som senare kom att kallas ”Satansoffret i Kinnakee”. När boken tar sin början är Libby 32 år och är precis så som man kan tänka sig att någon blir som överlevt en dylik händelse: bitter, full av sarkasm och vältrar sig i depressiv passivitet.

Jag antar att jag är deprimerad. Jag antar att jag har varit deprimerad i sisådär tjugofyra år. Jag känner att det finns en bättre version  av mig själv, någonstans lång där inne – dold bakom en  lever eller fäst vid ett stycke mjälte inne i min förkrympta, barnsliga kropp – en Libby som säger åt mig att stiga upp, göra någonting, bli vuxen, gå vidare. Men dåligheten vinner alltid.

Libby är en huvudperson som du gillar att ogilla helt enkelt. De senaste tjugofem åren har hon kunnat leva på stiftelser som skapades i hennes namn efter dådet. Tillgångarna börjar dock ta slut och hon försöker finna nya vägar att få in pengar (borträknat vanlig jobb). De senaste tjugofem åren har även hennes bror Ben suttit fängslad som enda dömd för morden.

Läs hela inlägget här. 

Från november 2013

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s