Rör mig inte av Tahereh Mafi

Jag inleder med att poängtera att jag inte är målgruppen för den här boken. Jag må hända vara några år för gammal. Med det sagt så kan jag berätta att jag slukade första halvan av Rör mig inte av Tahereh Mafi.

Rör mig inte handlar om Juliette, som i bokens inledning sitter inspärrad och fånge hos Återetablissemanget (den nya regeringen, diktaturen, den mörka framtiden). Hon har en särdeles förmåga som ingen annan har: hon dödar med sin hud. Hon kallas ett monster och fostras in i en självbild som är dramatisk och traumatisk. Så småningom får hon en cellkamrat, Adam, som är den första att kunna röra henne utan fara för sitt liv. Men vem är egentligen Adam? Varför sitter han inspärrad? Det slår bokstavligen gnistor om Juliette och Adam och utan att berätta allt för mycket så blir det de två mot världen.

Texten är något annorlunda då den inkluderar överstrykningar, siffror och ständiga upprepningar. Vi förstår efter hand att det är Juliettes egen dagbok vi läser. Detta blir tämligen effektfullt då överstrykningarna många gånger är de hemliga tankar som hon inte vågar säga högt.

Men som sagt: jag slukade första halvan. Själva idén med Juliette och hennes svåra förmåga/förbannelse är intressant. Hon är intressant. Adam not so much. Och Återetablissemanget har du läst om i, ja säg vilken ungdomsdystopi som helst. Andra halvan blir ointressant, föga nyskapande och känns som att boken hade mått bra av att vara lite längre då andra halvan upplevs som aningen för snabb i att slänga in nya karaktärer, en ny värld och nog skulle ett framtida dystopiskt samhälle kunna trigga författare att skapa något utanför Collin, Lu eller Roths värld (även om det kryddas med lite X-men).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s