Veckans utmaning på Kulturkollo

Veckans tema på Kulturkollo är Jorden runt och utmaningen handlar om att tipsa om kultur från olika världsdelar.

Bok: Åtta procent av ingenting av Etgar Keret får här representera Asien då han kommer ifrån Israel. Boken är en novellsamling som består av mycket tänkvärda små och intensiva samtidsberättelser från Israel. I skuggan av det land som vi är vana vid att läsa om.

FilmShooting dogs (eng: Beyond the Gates) en tysk-brittisk film från 2005 och som handlar om folkmordet i Rwanda. Filmen är en skrämmande vittnesskildring och problematiserar medias (och FN:s) vinklade intresse och i detta fall ointresse av att skildra händelseutvecklingen i Rwanda 1994. Filmen är här Euorpa och Afrika.

TV-serie: Med risk för upprepning då jag i ett och samma inlägg spottade ur mig femton tv-serie-tips så får jag här säga True Detective, som handlar om den sjutton år långa jakten på en seriemördare i Louisiana. Berättelsen har två olika tidsplan där du får följa två kriminalpoliser spelade av Matthew McConaughey och Woody Harrelson. Nytt sedan jag skrev mitt tipsinlägg är att 2015 är det dags för säsong två och då med Colin Farrell och Vince Vaughn i huvudrollerna. TV-serien är Nordamerika.

Musik: Jag har alltså kvar Oceanien, Sydamerika och Antarktis(!). Okej, jag måste erkänna att jag helt klart borde vidga min litterära säkerhetszon mer, också gällande annan kultur. Efter mycket tankemöda och möjligtvis en och annan googling så blev det plötsligt en ”walk down memory lane” när jag fann ”Beds are burning” från 1987 av Midnight Oil från Australien (Oceanien). Plötsligt var jag nyss bliven tonåring igen.

 

4 reaktioner till “Veckans utmaning på Kulturkollo

  1. Shooting dogs har jag ett vagt minne av att jag kan ha sett på filmfestival, eller kanske att jag skulle se…? Känns i vilket fall som om jag borde se den igen.

  2. Vad bra att jag blev påmind om Keret! På senaste bokresan var det många som rekommenderade honom och jag satt bara häromdagen och försökte komma ihåg namnet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s