De utvalda – tankeläsaren av Kristin Cashore

Kristin Cashore är en amerikansk fantasyförfattare, vars debutroman, De utvalda: Tankeläsaren (Eng: Graceling), gavs ut 2008 och året därpå vann den ”the 2009 Mythopoeic Fantasy Award for Children’s Literature”. 2011 kom den på svenska och ett par år senare kom de andra två böckerna i trilogin: De utvalda: monstrets dotter (2013) och De utvalda: hemligheternas rike (2014).

Tankeläsaren handlar om Katsa, som är en ”särling”, d.v.s. någon som besitter någon form av gåva som till exempelvis snabbhet, mörkerseende eller tankeläsande. Katsas gåva är att döda och hon tvingas utföra diverse ”dirty work” för kung Randa. Samtidigt är hon en del av rådet, en motståndsrörelse, där hon tillsammans med sin kusin prins Raffin och några vänner ägnar sig åt hemliga uppdrag. En dag träffar hon Po, en annan särling, som är den första att inte besegras så lätt. Tillsammans ger de sig ut på ett gemensamt äventyr och möter diverse hinder som ska övervinnas.

I sedvanlig ordning så handlar det om sju kungariken med märkliga namn, folk med ovanliga namn och till synes vanliga människor med ovanliga förmågor. Historien engagerar mig så där lagom mycket, utan att slukas helt av den. Katsa är något platt karaktär. Det händer inte jättemycket med henne och hennes gåva gör att det inte blir riktigt spännade. Men tillräckligt för att jag kanske ändå ska läsa del två, som jag hört ska vara bättre än denna.

9 reaktioner till “De utvalda – tankeläsaren av Kristin Cashore

  1. Är det sant? Jag ÄLSKAR Katska! Mest för att Cashore inte alls faller för YA-fällan som de flesta YA-författare gör utan kör stenhårt på sin grej. En favorit bland YA-böckerna för mig helt klart 🙂

      1. Nej, jag klurade en del på svaren på mina tjugo – sedan kom jag på att jag skulle skapa tio egna dessutom. ;O Ta den tid du behöver! (: Huvudsaken är att du tagit emot bloggkärleken! (; (:

  2. Jag föll ju också, likt Lingonhjärta, helt hjälplöst för Katsa så jag förstår inte alls vad du säger 😉 Eller jo då, det gör jag, men Cashore skriver något som skiljer sig väldigt mycket från så väldigt mycket annat i YA-träsket där jag lägger ner så mycket tid så jag förlåter och blundar glatt för alla små fel och brister.

    Jag fastnade aldrig på samma sätt för del två i serien men trean är fantastisk (om än lite seg i inledningen), som helhet tycker jag att det är en himla bra trilogi, en av de allra bästa i min bokhylla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s