Mig äger ingen av Åsa Linderborg

Och här sitter jag och hävdar å det bestämdares att jag INTE gillar att lyssna på ljudböcker. Minsann. Inte alls. Tills jag lyssnade på Katarina Ewerlöfs inläsning av Åsa Linderborgs Mig äger ingen (2009). Denna magiska röst med perfekt inlevelse i kombination med ett alldeles fantastiskt porträtt, som Linderborg tecknar av fadern Leif.

716-linderborg pocket-200x315Leif, härdarmästare på Metallverken i Västerås, är minst sagt en motsägelsefull person. Å ena sidan vårdar han lägenheten pedantiskt, sköter sitt jobb minutiöst, men å andra sidan sköter han varken sin egen eller dottern Åsas hygien och hemlagad mat är en ovanlig syn i hemmet. Å ena sidan är han alkoholist och låter Åsa klara sig själv i mångt och mycket, å andra sidan älskar han sin dotter oreserverat och innerligt. En man som sätter så höga krav på sig själv att han ofta blir helt handlingsförlamad. En man med en stark personlighet, som både är stark och svag. Egensinnig och ändock rädd för att sticka ut. Och mitt i allt lilla Åsa.

Det är med sorg och bitterhet som Linderborg låter oss ta del av hennes uppväxt. Men samtidigt dryper texten av kärlek till fadern. Han är mångfacetterad och helt enkelt väldigt mänsklig. Om än inte helt förmögen att ta hand om sin lilla flicka. Läs, läs, läs! Eller varför inte: lyssna!

2 reaktioner till “Mig äger ingen av Åsa Linderborg

  1. Katarina Ewerlöf är den enda uppläsare jag klarar av. Lyssnade på ljudböcker med henne när jag gick på gymnasiet och läste väldigt sakta och inte hade tålamod men ville få läsupplevelser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s