Granne med döden av Alex Marwood

Alex Marwood, pseudonym för Serena Mackesy (journalist och krönikör i The Independent) har i och med Granne med döden skrivit en eminent och efterlängtad spänningsroman efter succén med Onda flickor. Tycker du att den sistnämnda var rå och otäck så är den rena förspelet till Granne med döden. Här snackar vi sjuk äckelnivå. Sjuk!

I ett nedgången hus, som sköts av den något märkliga och tämligen osmakliga hyresvärden Roy Preece, bor sex hyresgäster. Alla sex har något att dölja. Collette, som i romanens inledning, flyttar in i den försvunna Nikkis lägenhet och som jagas av sitt förflutna. Femtonåriga Cher, som desperat letar snabba pengar, och som är på flykt från socialtjänsten. Gerard – den ensamma och tillbakadragna musikläraren och Thomas, kommunalarbetaren, som försöker göra sig vän med de andra men inte riktigt har förmågan till socialt samspel. Hossein, den iranska och ensamma asylsökanden, som varje dag börjar dagen med att gråta över sin saknade fru. Hussein som du ofta hittar inne hos Vesta – husets gamla tant som bott där sedan urminnes tider och som tycks gömma sig ifrån livet självt. Precis som i Onda flickor så är det en historia som pågår på flera olika plan.

Det sker ovanligt bestialiska och sjuka mord och det blir något av en pusselroman och du förstår snart att någon av de boende i huset är mördaren. Det är faktiskt så genialiskt att du halvvägs in får reda på vem, men Marwood är såpass skicklig på att upprätthålla intresset för alla bihistorier samt lägger till mer till huvudspåret att du läser vidare. Plötsligt har de, jag säger det igen, sjukt äckliga morden, blivit en bihistoria och hamnar i skuggan av det som pågår just nu runt om i huset. Huset gömmer fler hemligheter och snart är alla i huset inblandade och tvingas bilda en allians av tystnad. Marwood använder sig av samma teknik i Onda flickor och hon lyckas mycket väl med båda.

Marwoods styrka sitter också i samhällsskildringen och i de socialrealistiska miljöerna i Londons utkant. Det är en kamp att leva och att få behålla tak över huvud och fattigdom kan driva fram mer desperata beslut än vad karaktärerna tänkt från början. Marwood skriver otroligt spännande och jag fascineras över hur hon kan upprätthålla intresset för alla karaktärer – man vill hela tiden helt enkelt veta mer. Är det något jag saknar så kan det vara att jag inte kände att jag fick alla svar på vad som hände med alla inblandade i slutet. Jag saknar helt enkelt ett ordentligt slut för alla karaktärer.

Avslutningsvis lägger jag fram en varning. Ät inte samtidigt som du läser. Den är ovanligt brutal i sin äckelnivå. Vi snackar typ När-lammen-tystnar-äckel. Och se till att du har lästid. Du vill inte lägga den ifrån dig.

2 reaktioner till “Granne med döden av Alex Marwood

  1. Galet bra thriller och precis som du är jag imponerad av samhällsskildringen. Kommer tjata huvudet av folk att läsa den 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s