Vassa förmål av Gillian Flynn

När två flickor rövas bort och dödas i Wind Gap i Missouri, skickas den numer Bostonbaserade journalisten Camille Preaker tillbaka till sin barndomsstad för att rapportera om brotten. Camille beskriver sig själv som ”slödder från ärvda pengar” och är dotter till en av de rikaste familjerna i Wind Gap. Camille har dock ett minst sagt komplicerat förhållande till sin smått hysteriska och hypokondriska mor, ett halvhjärtat till sin styvfar och icke existerande med sin manipulativa halvsyster och hon har inte satt sin fot i staden på många år. Halvsystern, som omger sig med ett konstant entourage av tonårsflickor, har såväl sina föräldrar som staden i sin lilla hand. Camille dras snart in i utredningen och staden tycks hålla andan medan mysteriet tätnar och anklagelserna duggar tätt. I samma takt som pusselbitarna faller på plats i utredningen lär du känna den kantstötta Camille och hennes destruktiva självskadebeteende ter sig så småningom inte så märkligt längre.

Jag är nämligen en sådan som skär, förstår ni. Dessutom en som sticker, som snittar, som karvar, som hugger. Jag är ett mycket ovanligt fall. Jag har ett syfte. Min hud skriker, förstår ni.

Vassa föremål är Gillian Flynns debutroman som nu ges ut i nyöversättning av Modernista. Hon har dessutom gett ut Mörka platser och Gone girl – två väldigt bra spänningsromaner – där jag tillhör team Mörka platser, men den sistnämnda är riktigt bra den också. Precis som i sina andra böcker är Flynn mästare på att dels bygga en krypande sidvändarstämning, dels förmedla den apokalyptiska småstadskänslan samt att använda sig av mindre angenäma huvudkaraktärer. Det märks dock att detta är hennes debut då hon vågar ta ut svängarna i gestaltningarna än mer i kommande böcker samt att upplösningen kanske inte är helt otippad (att jämföra med Gone girl där du som läsare förleddes flertalet gånger). Flynn har en förkärlek till att ha komplexa huvudrollsinnehavare. Likt Debbie i Mörka platser är Camille en komplicerad och skadad själ men kanske inte riktigt så obekväm som Debbie eller irriterande som Nick och Amy för den delen.

Boken är riktigt fängslande och jag kan varmt rekommendera den till alla spänningstörstande bokälskare, men missa för sjutton inte Flynns andra böcker. För hon skriver bra. Riktigt bra. Och smart. Det är amerikanskt, det är cheerleaders, pilllerknaprande tonårshierarkier, skvallrande och uttråkade hemmafruar, baktalande och sporadiskt utpekade stadsbor, white trash blandat med ärvda pengar. Det är småstadslivets baksida. Det är Gillian Flynn.

 

2 reaktioner till “Vassa förmål av Gillian Flynn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s