Here we go again…

Mitt liv som litterärt orakel var kort och intensivt, för att inte säga icke existerande. Det här med att förutse såväl nomineringar som vinnare har inte varit undertecknads mest utvecklade litterära sida. Om förra årets spekulationer och skam kan du läsa här och här. Jag har i år helt enkelt undvikit ämnet. Tills idag.

Varför tycker jag att det är lite extra intressant med just Augustpriset? Jo, för i likhet med det amerikanska Pulitzerpriset för skönlitteratur och brittiska Bookerpriset är det romanen och inte författarskapet som står i centrum (att jämföra med dagens Nobels litteraturpris, som har utvecklats till att handla om en författares hela livsverk).

affisch_a3 kopia 2

Nominerade till Årets svenska skönlitterära bok 2013

Egenmäktigt förfarande – en roman om kärlek av Lena Andersson, Natur & Kultur
Liknelseboken. En kärleksroman av Per Olov Enquist, Norstedt
Vitsvit av Athena Farrokhzad, Albert Bonniers Förlag
Tre vägar av Katarina Frostenson, Wahlström & Widstrand
Porslinsfasaderna av Sven Olov Karlsson, Natur & Kultur
Hägring 38 av Kjell Westö, Albert Bonniers Förlag

Av dessa nomineringar har jag läst noll (0) och får med halv skämsskudde framme erkänna att ingen av dem direkt har funnits på min Att-läsa-lista.

Nominerade till Årets svenska fackbok 2013

Germanerna. Myten. Historien. Språken av Tore Janson, Norstedts
Mannen som slutade ljuga. Berättelsen om Sture Bergwall och kvinnan som skapade Thomas Quick av Dan Josefsson, Lind & Co
Självhushållning på Djupadal av Gustav Mandelmann, Marie Mandelmann, Bonnier Fakta
438 dagar. Vår berättelse om storpolitik, vänskap och tiden som diktaturens fångar av Johan Persson och Martin Schibbye, Offside Press AB
Spår av Lena Sundström, Natur & Kultur
Expeditionen. Min kärlekshistoria, (illustrerad utgåva) av Bea Uusma, Norstedts

I år är det faktiskt kategorien Årets fackbok som lockar mig mest. Jag har visserligen läst noll (0) av dem, men är mer än nyfiken på Spår, Expeditionen och 438 dagar (inte minst sedan jag lyssnade på Persson och Schibbyes seminarium under bokmässan).

Nominerade till Årets svenska barn- och ungdomsbok 2013

Om detta talar man endast med kaniner av Anna Höglund, Lilla Piratförlaget
Lex bok, Sara Kadefors av Lilla Piratförlaget
Snöret, fågeln och jag av Ellen Karlsson och Eva Lindström, Hippo Bokförlag
Jagger, Jagger av Frida Nilsson, Natur & Kultur
Maximilian och Minimilian av Klara Persson, Urax
Cirkusloppor på luffen av Lena Sjöberg, Rabén & Sjögren

Behöver jag säga det?! Av de nominerade till Årets barn- och ungdomsbok har jag läst noll (0!) stycken. Inte så mycket mer att orda om det.

Varför frångå ett vinnande koncept?! Jag har inte läst en endaste av de nominerade i år, vilket jag inte hade gjort förra året heller. Men om detta verkligen är en vinst kanske vi kan diskutera någon annan gång.

Vill du veta varför just dessa böcker har blivit nominerade kan du läsa juryns motiveringar här.  Är du nyfiken på att läsa och rösta på bidragen till Lilla Augustpristet kan du göra det här. Sist men inte minst vill du fördjupa dina kunskaper om Augustpriset så tveka inte utan klicka här.

6 reaktioner till “Here we go again…

  1. För en gångs skull är det fackböckerna som lockar mig mest också. Jag har bara läst två böcker, Liknelseboken och Om detta talar man endast med kaniner och gillade ingen av dem.

      1. Känner lite samma, vill läsa Uusma! Och även Westö (som jag reserverat för länge sedan, men det är 200 personer !!) före mig i kö), och möjligen Kadefors. Inte heller förra året hade jag läst någon av de nominerade men tycker att jag skulle ha varit mer insatt tidigare år. Trista val av juryn eller jag som läser fel böcker, svårt att säga

      2. Eller hur? Som tur har en kompis lovat att låna den åt mig, så det lär gå lite fortare. Men de där köerna är inte helt pålitliga heller, folk tröttnar, biblioteken köper in nya ex etc.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s